Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Slyším jedině její pláč.“ Migrantovi sebrali dceru, zoufale ji chce zpět

Autor: Darina Jíchová - 
25. června 2018
06:05

Arnovis Guidos Portillo (26) a jeho šestiletá dcera Meybelin se stali oběťmi politiky nulové tolerance vůči nelegálním imigrantům, kterou v květnu zavedla vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa. Salvadorec Portillo s dcerou do USA dorazil v květnu, tedy v období, kdy už platily zpřísněné postihy pro uprchlíky bez dokladů. On 27. května skončil ve vazbě, jeho dcera v péči úřadů. Portillo byl následně deportován zpátky do Salvadoru, Meybelin ale zůstává ve Spojených státech, jejich příběh přinesl deník Guardian.

„Jediné, co slyším, je pláč mojí dcery a její hlas, jak se ptá: Tati, kdy už si pro mě přijdeš,“ sdělil novinářům Portillo. S dcerou si pravidelně volají, jejich opětovné shledání je zatím v nedohlednu. „Brzo tě za mnou vezmou, ale rozbilo se letadlo, musí ho nejdřív spravit,“ opakuje už po několikáté milosrdnou lež.

Přestože Trump ve středu 20. června svým dekretem zastavil rozdělování rodin na hranicích a první ze 2575 dětí umístěných do provizorních center se už vrátily do péče rodičů, o zbytku se teprve jedná. Portillo byl deportován ve čtvrtek, od té doby s Meybelin mluvil už třikrát. Její osud je zatím nejistý.

Arnovis Guidos Portillo byl po neúspěšném útěku deportován zpátky do Salvadoru, jeho dcera zůstává v péči amerických úřadů. Fotka jeho dcery Meybelin. Arnovis Guidos Portillo byl po neúspěšném útěku deportován zpátky do Salvadoru, jeho dcera zůstává v péči amerických úřadů. Fotka jeho dcery Meybelin. | Reuters

„Dětí je hodně, ale hračky nemáme“

Portillo dceru vychovává sám, v USA chtěl zažádat o azyl, ale nedostal šanci. Pohraniční policie je zatkla a převezla do dentečního centra, kde byl obviněn z nelegálního vstupu do USA a odvezen do vazby. Jeho dceru umístili jinam. Agenti mu řekli, že se znovu shledají do dvou dní, ale nestalo se tak. Místo toho byl Salvadorec deportován zpátky domů.

Muž žije ve vesnici nedaleko hlavního města San Salvador a živí se pěstováním krmné kukuřice, za den si vydělá 155 korun. Po dceři mu zbyly jen její oblíbené šaty a zelené kolo. „Ahoj, můj miláčku,“ pozdravil dceru, vždy se snaží, aby v telefonu nepoznala, jak se mu třese hlas. „Dostáváte nějaké úkoly? Berou vás do kostela? Byl u vás doktor?“ ptá se jí.

„Ne,“ řekla mu prostě Meybelin. „Máš už nějaké kamarády,“ vyzvídá dál otec. „Jen jednoho,“ odpovídá mu šestiletá dcera. „Je tam s tebou hodně dětí? Máte nějaké hračky?“ zajímá se Portillo. „Dětí je tu hodně, ale hračky nemáme. Mám tě ráda, tati,“ šeptá do telefonu. „Já tebe taky.“

Útěk s omalovánkami a pastelkami

Portillo jen stěží před novináři skrýval své emoce. Po telefonátu zůstal sedět zcela zlomený v pokoji své dcery. „Bolí to,“ popsal své pocity. Ze Salvadoru utíkali ze strachu z války gangů, od počátku roku stoupá vlna násilí v zemi. „Každý den, když jsem odcházel do práce, jsem se bál, že už se nevrátím. Gangy bojují o území, člověk by neměl chodit nikde sám, není to bezpečné,“ popsal, jak 18. května sbalil dceři batůžek a vyrazili do USA. „Vzali jsme si něco na převlečení, omalovánky a pastelky,“ dodal.

Pašerákovi zaplatil 44 tisíc korun za bezpečnou cestu na sever. Chtěl se vydat do Kansasu, kde žije jeho bratr, najít si práci a vydělat 132 tisíc korun, které dlužil pašerákům. Cesta do USA trvala 9 dní, z čehož 52 hodin strávil Portillo s dcerou ve chladícím voze. Jeli společně s přáteli a švagrem a jejich dětmi.

„Děti trhají rodičům z náručí“

Dorazili do pohraničního mexického města Hidalgo, odkud přes most překročili hranice, doufali, že narazí na americké imigrační agenty, kteří by jim pomohli s žádostí o azyl. Jako nelegální imigranti ale byli zatčeni a posláni do vazby, děti jim byly odebrány. Portillo si není jistý, co se stalo s ostatními z jejich výpravy, do Salvadoru se vrátil sám.

„Nedokážete si to představit. Děti tam trhají rodičům z náručí. Je slyšet jen jejich pláč. Meybelin byla vyděšená, když mi ji brali,“ popsal situaci na hranicích. Salvadorský konzulát v USA odmítá americkým úřadům vydat dokumenty, které jsou zapotřebí k dalším deportacím jejich obyvatel. „Rodiče dostanou nabídku, aby se vrátili domů bez dětí. Agenti mi vyhrožovali, tak jsem ji přijal,“ uvedl Portillo.

„Řekli mi, že moje dcera zůstane v péči úřadů, dokud dohodu nepodepíšu, proto jsem ji podepsal. Slíbili mi, že dceru pošlou do Salvadoru za mnou,“ prohlásil muž. „Teď toho lituju, ale myslel jsem, že je to jediná šance, abych znovu viděl Meybelin. Nikdy mi přesně neřekli, kde moje dcera je: Asi na Floridě nebo v New Yorku, tvrdili.“

Pomoc právníků z neziskovek

Kde se Meybelin nachází, se Portillo dozvěděl v sobotu, když mu zavolal americký právník Jonathan Ryan z neziskové organizace Raices a řekl mu, že je v centru ve Phoenixu. Ryan poskytuje své legální služby uprchlíkům a ujal se Meybelinina případu. „Americké úřady tohle plánovaly už nějakou dobu. Trumpova vláda v tom udělala chaos, teď sice Trump podepsal jakýsi vágní dekret, ale zatím není vůbec jasné, jak budou sjednocovat rodiny v případech, že rodiče již byli deportováni,“ uvedl Ryan.

Podle právníka je příliš brzy na to, aby mohl říct, jak to celé dopadne. Slíbil však, že udělá všechno pro to, aby se otec a dcera znovu shledali. „Až se vrátí domů, jestli se vrátí…bude chtít vědět, proč jsem ji opustil, proč jsem něco neudělal. A já nevím, co jí řeknu,“ dodal na závěr Portillo.