Ochutnal jsem pět jídel. Nejvíce mě zaujaly krevety s rýží a sladší kokosovou omáčkou. Burger z kalamár byl úžasný. Jen to víno by chtělo svařit, je tu zima,“ stěžuje si na počasí Adam Farný, který na akci strávil čtyři hodiny.

Netradiční ryba a krabí delikatesa

Zajímavostí letošního ročníku byla tropická ryba mahi mahi. „Není to určitě tradiční brněnský pokrm. Nelze ji jen tak koupit v obchodě. Spousta lidí bude zde na slavnostech tuto rybu jíst poprvé,“ říká organizátor Vaclav Baráček.  

Netradičním nabízeným jídlem byl také softshellový krab (s měkkým krunýřem). „Je velmi náročný na přípravu. Konzumuje se celé tělo i s hlavou, je jemný, měkký, jedná se o delikatesu,“ myslí si organizátor.

Video
Video se připravuje ...

Brno se o víkendu už poosmé změnilo v přímořskou destinaci. Markéta Malá

Mistrovství ve filetování lososa

Jaké jídlo letos Brňáky nejvíce zaujalo? „Myslím, že tento rok se leaderem stal mořský ďas. Nejžádanější je však osvědčený evergreen burger, ten je pokaždé atraktivní,“ tvrdí Baráček.

Lákadlem bylo mistrovství ve filetování lososa. „Koná se poprvé v Brně. Máme šikovná děvčata - filetářky - a chceme je ukázat světu. Mistrovství se může účastnit i laik. Vyzveme jedno z diváků, aby se poměřil s odborníky,“ říká Baráček.

Hudba, hlavolamy a šlapací autíčka

Doprovodný program zahrnoval jižanskou hudbu i sportovní akce. „Rádi bychom návštěvníky trochu rozpohybovali. Připraven je hod na cíl a atletická dráha. Malé sportovce oceníme za snahu drobnými dárky,“ říká Michaela Radimská ze společnosti Startez.

Děti se zabavily i u hlavolamů a nebo si zajezdily na šlapacích autíčkách. „Připravili jsme také malování na obličej a kreativní dílny. Výrobek si pak na památku odnesou domů,“ říká hlavní animátor Bruno parku Zbyněk Tomašík.

Fotogalerie
16 fotografií