Přírodní park Čihadla se nachází v severovýchodní části Prahy, zhruba kilometr a půl od stanice metra Rajská zahrada. I když slovo park je třeba brát s rezervou. „Člověku se ani nechce věřit, že je v Praze tak divoká ryzí příroda. Ten prostor nás nadchl, a protože jsme v soutěži nechtěli prohrát, šli jsme do ní hned se třemi návrhy - Dianou, Dobruší a Doubravkou. A když nechcete prohrát, musíte přijít s něčím jiným, a to Doubravka splňuje,“ říká architekt David Kubík z ateliéru Huť architektury, který vede architekt Martin Rajniš, jenž také rozhlednu společně s Davidem Kubíkem a Tomášem Kosnarem navrhl.

Doubravka je unikátní nejen svou konstrukcí, ale také použitím akátových kmínků. „Klíčem bylo zkombinovat při konstrukci noh několik faktorů. Tedy průměr kmínku, který jsme ještě schopni ohnout, maximální rádius a požadovanou únosnost statikem,“ prozrazuje David Kubík, podle kterého mohli vítězný návrh zrealizovat díky odvaze investora (tím byla developerská společnost Landia Management) a starosty Prahy 14 Radka Vondry.

„Nebáli se, nedali na řeči, pevně stáli za návrhem, který si vybrali, a tak zde nyní stojí jedinečná stavba, kterou jsem alespoň já nikde jinde a ani na internetu neviděl,“ říká architekt.

V Česku je cca 400 rozhleden, ale „polovina z nich nestojí za řeč“, myslí si architekt David Kubík. Nejvyšší vyhlídkové místo je v Elektrárně Ledvice u Teplic. Do 144 metrů se dostanete výtahem a po 44 schodech.

Video
Video se připravuje ...

V Praze 14, nedaleko stanice metra Rajská zahrada, vznikla unikátní rozhledna Doubravka. První rozhledna v Praze po 25 letech. David Zima, David Malík

Životnost

Otázkou ale je, jak dlouho tady stát bude. A nejen proto, že je volně přístupná. „Do kostela a na rozhlednu by se platit nemělo. Jsem přesvědčený, že jakmile bychom ji zamkli, lidé by lezli přes zábrany a rozlámali by ji,“ myslí si Kubík. Druhou neznámou je ale životnost dřevěné konstrukce. A také, jak se o ni vlastně starat.

„Jestli natírat, nebo ne, o tom vedeme diskuze, za mě rozhodně natírat, alespoň budeme mít pocit, že jsme něco udělali. Jinak je zde záložní plán, subtilní ocelová konstrukce, která po 20 letech Doubravku podepře. Nebo ji pak můžeme postavit znovu, ale to je otázka filozofie,“ uvažuje architekt. A počítá, že při průměrné návštěvě 30 lidí denně na Doubravku během 20 let vystoupá zhruba 200 tisíc lidí. „Kdyby každý dal 20 korun, lze ji postavit znovu. Nicméně Praha 14 už navěky bude ta, kde se »toto« objevilo poprvé. A pak – ví někdo z nás, kde budou Čihadla za 20 let?“ Každopádně výhled z 19 metrů je překvapivý, značnou část Prahy odtud můžete pozorovat z nové perspektivy.

Proměna Čihadel

„Doubravka je prvním krokem k proměně Čihadel v přírodní park. Postupně dobudujeme cesty, místa pro sport, rekreaci i odpočinek. To vše ve spolupráci s architekty a lidmi z okolí,“ říká starosta Prahy 14 Radek Vondra.

Už nyní jsou na místě dřevěné lavičky a stoly, toalety, pravidelně sem bude také zajíždět mobilní stánek s občerstvením. „A zvláště večer pak bude Doubravku, která propojuje nejen nebe se zemí, ale hlavně lidi okolo ní, častěji kontrolovat městská policie,“ dodává starosta.

ROZHLEDNA DOUBRAVKA

  • Výška: 19 metrů korouhev ve výšce 23,5 m
  • Schodů: 98
  • Vstupné: zdarma
  • Začátek stavby: červen 2017
  • Dokončení: červen 2018
  • Materiál: Převládá snadno obnovitelné, ale trvanlivé akátové dřevo (cca 4 kilometry kmínků), doplněné o dubové, modřínové a ocelové prvky.
  • Autor: architekt Martin Rajniš, Huť architektury
  • Cena: cca 4,5 milionu Kč (4 miliony věnovala developerská společnost, 500 tisíc dala veřejnost v podobě nákupu schodů – stojí 8, nebo 16 tisíc korun a pořád jsou nabízeny – s vlastními vzkazy)

Fotogalerie
49 fotografií