Kamenka Open se letos konala už podeváté. „Nevynechal jsem akci ani jediný rok od úplně prvního ročníku. Dobré jídlo, hudba a příjemná společnost, co víc si přát?“ usmívá se Michal Permák, který v Kamenné čtvrti i bydlí.

První street party vznikla náhodou

„První party byl spontánní nápad mezi sousedy v Kamenné čtvrti, myšlený jen pro místní. Od té doby se festival rozrostl do výrazně větších rozměrů,“ tvrdí organizátor Michal Matoušek.

Letos byla akce hned třídenní. „V pátek večer zahajuje street party letní kino, v sobotu bude na programu hudba a divadlo a neděle je věnována dětem,“ prozrazuje organizátor.

Video
Video se připravuje ...

O víkendu se konaly v Brně dvě street party. Markéta Malá

Petice na ochranu slepic a sojové maso

Na festivalu bylo možné se dozvědět o rostlinné stravě. „Některé sójové výrobky nerozeznáte od opravdového masa. Tento řízek mnohým vegetariánům tak připomíná kuřecí maso, že ho odmítají jíst,“ tvrdí Lukáš Novosad z organizace Obránci zvířat.

Bylo možné podepsat i petice na ochranu zvířat. „V České republice se až 90 procent slepic trápí v klecích. V Německu v těchto podmínkách žije procet jen pět. Změnit chovy lze, je nutné tlačit na odběratele vajec,“ říká Barbora Schneiderová.

Cirkusové dovádění a mladší sestra Kamenky Open

Letošní novinkou je program pro děti – cirkusové workshopy. „Na louce stojí pravý cirkusový stan. Přijde lektorka a děti se například naučí žonglovat s talíři,“ říká Matoušek.

Minská Open je mladší sestrou street party v Kamenné čtvrti. „Akce poprvé vypukla před třemi lety spontánně. Opravovala se Horova ulice, byla dlouho uzavřena. Když se měla otevírat, vznikla idea street oslavy,“ vzpomíná Daniela Malíková z Kulturního domu Rubín. 

Největší street party v Brně Minská Open

Festival na Minské ulici sice nemá dlouhou tradici, ale jedná se o největší street party v historii Brna. „Přišel jsem za kamarádem, který na festivalu hraje v bluegrassové kapele. Slavit venku na ulici je skvělý nápad,“ myslí si Jan Horovský.

Novinkou na Minské Open bylo interaktivní divadelní představení. „Divadlo odehrál soubor Kača a Kača a bylo zakončené výtvarnými dílnami,“ říká PR Střediska volného času Lužánky Anna Petrželková a dodává, že na Minské se slavilo do sobotních brzkých ranních hodin.

Fotogalerie
19 fotografií