Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Po odhalení hrůzných podmínek chovu slepic končí řetězce s vejci z klecí

Autor: ČTK, nkov - 
22. června 2018
17:35

Se slibem ukončení prodeje vajec z klecových chovů nosnic do roku 2025 se připojily k Tesku, Lidlu a Globusu další řetězce - Kaufland, Penny Market a Billa. Ahold uvedl, že ke stejnému závazku přistoupil již dříve. ČTK to dnes oznámili zástupci řetězců. Rohlík.cz již dříve sdělil, že je přestane prodávat od konce roku 2019.

Spolek Obraz zveřejnil prostřednictvím reportáže České televize v tomto týdnu záběry ze čtyř klecových českých chovů, ve kterých byly slepice odrané z peří, namačkané v malých klecích a byly tam i kusy, které podmínky chovu nepřežily. V ČR ale není dost podestýlkových nebo volných chovů, aby s prodejem vajec z klecových chovů řetězce skončily hned.

Kaufland odmítl, že by televizní reportáž měla s jeho rozhodnutím souvislost. „Ráda bych podotkla, že tato obchodní rozhodnutí nejsou reakcí na aktuální mediální dění ohledně klecových chovů, ale výsledkem dlouhodobého strategického plánování naší společnosti," uvedla mluvčí řetězce Renata Maierl. Podle ní do konce letošního roku nebude řetězec prodávat vejce z klecových chovů v krabičkách po deseti kusech, budou pouze podestýlková a od českých dodavatelů.

Skupina REWE, která v ČR provozuje řetězce Penny Market a Billa, chce mít v nabídce také pouze vejce z bezklecových chovů, a to nejpozději v roce 2025.

Ke stejnému datu chce ukončit prodej vajec od slepic z klecového chovu Ahold, který v ČR provozuje prodejny Albert. „S dodavateli spolupracujeme, abychom přechod ještě urychlili. Již nyní máme v nabídce pro zákazníky celou škálu vajec včetně těch z podestýlky, halového chovu a volného výběhu,“ řekl ČTK mluvčí Aholdu Jiří Mareček.

Za chuť si připlatíme

Internetový prodejce potravin Rohlík.cz sdělil, že má v nabídce z 80 procent vejce z podestýlek, v biokvalitě a z volného chovu. Tato vejce jsou podle zakladatele portálu Tomáše Čupra kvalitnější a chutnější, ale také dražší. Zatímco vejce od slepic z klecí může podle něj stát 1,8 koruny, od slepic žijících volně bude stát až trojnásobek. Na trhu jich ale podle něj stejně není dostatek.

Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá již dříve ČTK sdělila, že uhynulé kusy v chovech jsou nepřípustné, zároveň kritizovala aktivisty, kteří záběry natáčeli. „K opeření slepic na podstrčených záběrech lze snad jen říci, že se jednalo s největší pravděpodobností o hejna, která byla těsně před koncem snáškového cyklu. To znamená ve věku okolo 70. týdne věku, kdy slepice přepeřují, nevyjímaje, o jakou technologii se jedná, a každý, kdo choval slepice, dobře ví, že v době přepeření nevypadají pěkně,“ dodala. Preference chovu by podle ní měla zůstat na zákaznících.

Ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád pověřil veterináře, aby se na pohodu ptáků v klecových chovech zaměřili.

Nekolova Jana ( 11. července 2023 17:43 )

Naše půjčky jsou jednoduché a rychlé. Kontaktujte nás ještě dnes a získejte půjčku, kterou potřebujete. Garantujeme rychlé a profesionální jednání. Pro více informací o této půjčce nás prosím kontaktujte na: neko­lova­jana7­5@gma­il.com

mrazkova@tiscali.cz ( 12. listopadu 2018 20:15 )

No konečně s tím něco dělají.. já se o skutečných podmínkách ve velkochovech dozvěděla už před léty a přimělo mě to k tomu, abych si na zahradu pořídila kurník a chovala si slepice sama. Později jsme k nim přidali i křepelky a opět se mi potvrdilo, že základem dobrých vajec je především kvalitní krmivo. Chvíli trvalo než se nám podařilo najít to pravé. Nakonec jsme zůstali u značky Energys, tak kdyby vás to zaujalo, můžete se mrknout na nabídku tady: https://www.energyshobby.cz/krmiva-pro-bazanty-a-krepelky/

hahapch ( 23. června 2018 01:40 )

máte pravdu podnikavci se obohacují na všem možném jen jak to jde a je jim jedno co je za tím, třeba toto obyčejná vejce od týraných slepic, ale tolik oblíbená dětmi i sběrateli kinder vajíčka plní žluté vnitřky hračkou a papírky děti z Rumunska at mají na jídlo, když to vidím hned mě napadne jaká malá ručka dávala do vajíčka hračku aby dostala za práci několika hodin kus žvance místo aby si hrály

hahapch ( 23. června 2018 01:16 )

bestie co jiného obohacovat se na vejcích ale aby udělali něco pro slepice které jim pomáhají k blahobytu to ne, jsou to tyraní zvířátka a trpí i cítí jako lidé i když jsou to slepice, majitelé a ředitelé uzavřít do takové klece at se ani nepohnou a v horku sotva dýchají, slunce, trávu neznají, co to blábolí že když se slepice přepéřuje je škaredá, nesmysl žádná není tak holá jako na videu, je to šílené týrání, nemají prostor k pohybu, hrabání, péření , vzduch ani potravu co potřebují, těmto je jistě velké horko a aby se ochladily ztrácí peří a pokud se stav nezmění už jim nikdy nenaroste prostě je utýrají k smrti hlavní je že daly vejce a má z nich prachy, všechny odsoudit za týrání, ale co to pomůže když ten kretén tyran pejska dostal od soudce jen podmínku je určitě také hovadský bezcitný tyran, jediné řešení aby všichni lidé nekupovali vejce z těchto drůbežáren a pokud nebudou v obchodech vejce z výběhů klidně zajedte do nějaké vesnice, zeptejte se a uvidíte že každý vesničan vám domácí vejce rád prodá, většina za 3,-kus a to tím že pšenice dost podražila jinak byly stále po 2,-kus jsou výborná a krásně barevná, hned se na vás usměje sluníčko na talíři, nekupujte vejce z drůbežáren klecí at zkrachují tyrani

Juliet ( 22. června 2018 23:43 )

 Víte co je moje odpověď když se mě lidé ptají proč jsem vegan??? Protože se cítím velice dobře okolo srdíčka, cítím se free, je to velice osvobozující. Lidi, kteří říkají, že zvířata jsou humanely chovaná, neví o čem mluví. Zavřeli by jste své dítě do klece s myšlenkou, že je humanely vychovávano??? Nemyslím si. Co nechceš, aby druzí konali tobě, nekonej ty jim. Všechny žijící bytosti cítí bolest a radost a cítí, když se blíží smrt. Paní Gabriela apparently nevím o čem mluví. Žiju už 20 let ve Státech a máme přístup na Netflixu k nekonečné množství dokumentárních filmů ohledně životního prostředí, veganství, vegetariánství, zdravé stravě a čím vším si musí zvířata projít, než skončí jako potrava někomu na talíři. Veganství je cesta, kterou se ubírá čím dál víc lidí a je to to nejlepší, co jsem, zatím, pro tuhle planetu, žijící tvory a pro sebe samu udělala. Sorry za typos

Zobrazit celou diskusi