Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman: „Ztohoven jsou podprůměrně hloupí, trenky by koupil jen snob.“ Týc: Je náš člen

Autor: simao - 
23. června 2018
07:30

Červené trenýrky považuje za kus hadru, s jejich spálením je spokojen. To uvedl prezident Miloš Zeman na TV Barrandov ke své akci, kdy trenky nechal spálit na Pražském hradě. Spoluzakladatel skupiny Ztohoven Roman Týc však v DV TV uvedl, že se tím Zeman stal de facto jejich členem. Posunul celou performanci opět o kus dál. A trenky zůstávají symbolem, který sice fyzicky shořel, ale žije dál. Na rozdíl od jeho kamaráda Filipa Crháka, který zemřel po nehodě na motorce.

S akcí pálení červených trenýrek je Miloš Zeman spokojený. „V zásadě ano,“ řekl na TV Barrandov. Bezprostředním impulzem pro tento „happening“, jak spálení trenýrek v zahradách Pražského hradu prezident nazývá, byla kontroverzní brněnská divadelní hra „kde si jedna rádoby herečka vytahuje z vaginy českou národní vlajku“.

Zeman tak narážel na představení divadla Husa na provázku „Naše násilí, vaše násilí“ – kontroverzní hru, v níž budí široké diskuse momenty jako znásilnění muslimky Ježíšem či právě šokující naložení se státní vlajkou.

„No a protože červené trenýrky souvisejí se státním symbolem, to jest s prezidentskou standartou, no tak jsem se rozhodl pro poněkud razantnější akci, jako formu protestu proti těmto nesmyslným a hloupým akcím,“ uvedl nyní Zeman při kritice umělecké skupiny Ztohoven, která proslula výměnou prezidentské standarty na střeše Pražského hradu za rudé trenky. Ty se staly společně s červenými kartami symbolem protizemanovského odporu.

Koupil by je jen snob, míní Zeman

Zemana však překvapily spekulace, že by se spálené trenýrky daly vydražit až za dva miliony korun. „Já bych rád viděl toho snoba, který by si je na památku koupil, protože je to kus hadru, ale i to je důvod: nedávat šanci snobům a radši je spálit,“ řekl prezident v rozhovoru s moderátorem Jaromírem Soukupem.

A navezl se i do inteligence členů umělecké skupiny. „Já si nemyslím, že jsem génius a že mám jenom průměrnou inteligenci, ale členům Ztohoven bych ani tu průměrnou inteligenci nepřisoudil,“ dodal Zeman.

Video  Estráda na Hradě: Zeman spálil červené trenky a vysmál se novinářům.  - ČTK, Blesk TV
Video se připravuje ...

Spoluzakladatel skupiny Ztohoven, umělec Roman Týc, se do Zemana pustil na DV TV. Prezident spálil umělecké dílo, jehož byli autory. On sám registroval, že sběratelé o trenky zájem projevovali a částky se prý pohybovaly skutečně kolem dvou milionů korun.

Podle něj však není důležitý artefakt – tedy trenky samotné. Ale příběh, který za nimi je. „Spálil je, aby všichni viděli, jak může dopadnout každý, kdo se bude králi vysmívat,“ uvedl přitom Týc předtím na Facebooku v reakci na Zemanovo pálení. Nesouhlasí přitom s prezidentem ani ohledně názoru na brněnskou divadelní hru. I ta je dle něj uměním.

Trenky jako symbol

Zeman na Hradě skutečně spálil trenky, který vyvěsili Ztohoven nad Hradem, potvrdil Týc. Podle něj šlo však již o uzavřený projekt, a tak mu nyní přijde zajímavé, že jej Zeman tímto opět posunul dál. Celé pálení trenek mu přišlo komické a směšné.

„Mně naopak přijde fajn a vtipné, že některé věci – a nechci se točit jen kolem umění a uměleckých děl – ty věci prostě žijí a v tento moment se trenky staly lidovými. A je úplně jedno, jestli to bere do rukou Miloš Zeman nebo někdo v rámci demonstrace a zdvihá to nad hlavu. Stalo se to symbolem a každý ten symbol uchopuje, jak on uzná za vhodné,“ upozornil Týc.

„Nikdo nepochopil celý ten akt a celou tu performanci na rovině symboliky, všichni ji chtěli chápat na rovině útoku a personifikace do Miloše Zemana. Miloš Zeman nás vlastně nezajímá, objektivně nezajímá, ale zajímá nás jako kolega, v tuhle chvíli jako člen skupiny Ztohoven. V tuhle chvíli on posouvá ten symbol dál. A ten symbol dál žije,“ doplnil na DV TV Týc.

Video  Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven  - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

Vzpomínka na mrtvého kamaráda

Týc zároveň připomněl i jednoho ze členů Ztohoven Filipa Crháka, který loni podlehl vážným zraněním po nehodě na motorce. Byl to on, kdo měl na sobě kameru, když členové Ztohoven překonávali lešení na Pražském hradě, aby mohli vyměnit standartu za trenýrky.

„Kolega, co to točí, už nežije. Je to z pohledu člověka, který už nežije, což byl mimochodem jeden z nejlepších kamarádů od dětství,“ připomněl Týc smutný osud přítele.

Aktivista však v DV TV zmínil i divokou spekulaci, že by prsty ve smrti Crháka mohl mít dokonce Hrad. „Může mít, já jsem neřekl, že má, ale může mít. Bohužel mi to řekla taková osoba, které nejde nevěřit,“ uvedl Týc.

„Nejde to nespojovat. Jedna věc jsou subjektivní zkušenosti, druhá věc je, když k vám přicházejí z mnoha směrů informace, které jsou znepokojivé a lidé vás varují, ať jste obezřetný, ať na sebe dáváte pozor,“ dodal.

corpa ( 23. června 2018 20:41 )

uživatel montevideo se sem chodí hownit

montevideo ( 23. června 2018 15:59 )

Jsou to naprosto zbyteční primitivové.

karkulka_z_lesa ( 23. června 2018 15:54 )

Zeman má pravdu, stohowen jsou nejen podprumerne hloupí, oni jsou i nadprumerne primitivní!

karkulka_z_lesa ( 23. června 2018 15:50 )

ty más stestí, ze zijes v Cesku, ty stohowen-chcípá ku! u nás v Rakousku bys uz dávno dostal dozivotí za urázku prezidenta.... taková (pod)uroven jako más ty, se zcela jiste nenajde....póvl bez urovne s IQ slepice!

montevideo ( 23. června 2018 15:31 )

Už sice jen 99 howen, ale i to je ještě pořádná sr.ačka!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa