Kontroverzní rudé trenýrky se proslavily roku 2015, kdy je na Hrad vyvěsila umělecká skupina Ztohoven místo prezidentské standarty. Staly se jakýmsi symbolem němé revolty proti stávající hlavě státu a od té doby se objevují při různých příležitostech napříč republikou – při volbách například vlály na vývěsním štítu restaurace ve Znojmě, prezidenta jimi několikrát vítali lidé při jeho návštěvě v krajích.

 

Rudé spodní prádlo bylo také stěžejním tématem „tajemného“ brífinku, který Zeman nechal na minulý čtvrtek svolat k Lumbeho zahradě. Právě tam je za asistence hradních hasičů nechal spálit. „Asi před rokem na přednášce pro studenty opavské univerzity jsem řekl, že politika by se měla dělat na základě výměny věcných argumentů, nikoliv na základě spodního prádla. Mezitím ulicemi českých, moravských a slezských měst pobíhali šílenci mávající červenými trenýrkami. Dovedu to pochopit před parlamentními nebo prezidentskými volbami. Ty ale skončily. Čas spodního prádla v politice skončil. Abych tento názor dokumentoval, rozhodl jsem se, že červené trenýrky, které jsme za jednu korunu zakoupili od úřadu pro správu věcí majetkových, spálíme a uděláme happening,“ řekl přítomným novinářům.

I přesto ale červené trenýrky žijí dál. Teď se objevily na střeše jednoho z domů na Ortenově náměstí v Holešovicích. A vzhledem k tomu, že je počasí v posledních dnech větrné, se tam náramně vyjímají. „Červené trenýrky někdo skutečně pověsil na náš dům. Určitě mi to ale nevadí,“ řekla domovnice Veronika Valentová rádiu Impuls. „Autora neznám, ale je to, myslím, reakce na ohnivou show, kterou Zeman předvedl na Hradě,“ dodala.

Video
Video se připravuje ...

Estráda na Hradě: Zeman spálil červené trenky a vysmál se novinářům. ČTK, Blesk TV

Fotogalerie
14 fotografií