Pražané zavěšení v látkových houpačkách na stromech jako na liánách a civilisté vykukující z posedů bez dalekohledů a bez pušky v ruce. S takovouto podobou Štvanice se můžete setkat od čtvrtka 21. června, kdy odstartoval Landscape festival, který se snaží upozornit město na upadající místa, která je možné opět po letech přivést k životu. Jednou z několika vybraných zanedbaných oblastí je i Štvanice, kterou poslední roky využívají spíše pejskaři z Holešovic. Alespoň do září tomu bude jinak, a to díky instalacím, které zdejší divočinu probouzí k životu.

Chceme popohnat město!

Landscape festival si Štvanici nevybral náhodou. „Město má k dispozici velmi kvalitní návrh od studia RKAW, který zvítězil v rámci mezinárodní soutěže. Stačí jej pouze co nejdříve realizovat. Měla by to být zelená oáza v centru města s pobytovou a relaxační funkcí,“ poukazuje Dan Merta, zakladatel festivalu.

Video
Video se připravuje ...

Štvanice je plná instalací. Může za to Landscape festival Eva Fornálová

Ostrov Štvanice se vyparádil takřka přes noc jako na bál. Zatímco doposud tady nebylo co dělat, teď se tudy Pražané prochází křížem krážem, aby prozkoumali všechny kouty, ve kterých se ukrývají instalace. Celkově jich tady objevíte třináct, a další budou přibývat. „Tohle nám tu chybělo. Zejména pak houpačky, které jsou teď v létě perfektní,“ těšila se Andrea, která se pohupovala nad řekou s kamarády. 

Vstup na vlastní nebezpečí

Všechny instalace přitom nesou zdůraznění, že je vstup na ně na vlastní nebezpečí. A tak doporučujeme být opatrní. Přesto pořadatelé od houpání ani výlezu na posed, který slouží jako rozhledna, neodrazují. „Jedná se o interaktivní prezentaci projektu Koncepce pražských břehů, která má ambici být nejen prezentací a zdrojem informací, ale také pobytovým prvkem. Lidé ji správně pochopili a zpříjemňují si čas strávený u vody houpáním a pohledem na řeku na holešovický břeh,“ vyjadřuje se k stromovým houpačkám Silvie Marková za Landscape festival.

Kromě těch můžete na ostrově potkat i dřevěnou houpačku, bílý sloup, vytyčený půdorys zaniklého bazénu, štípaný bambus propletený turbínou s pozadím Pražského hradu i pořádně vybarvený přívozní domeček, který podtrhuje živelnost zdejší divočiny. V rámci festivalu se dokonce proměnila Fuchsova kavárna v galerii s pěti výstavami. Detailní popisy objevíte na oficiálních stránkách společně s mapkou – tady.

Landscape festival

Landscape festival není v Praze novinkou. V roce 2014 a 2015 proběhl na Nákladovém nádraží Žižkov. „Zdálo se, že se to podaří iniciovat změnu s Nákladovým nádražím Žižkov, ale bohužel České dráhy v letošním roce byly zásadně proti dalším kulturním aktivitám. V Opavě se nám například podařilo iniciovat zájem města o revitalizaci Náplavky. Uvidíme, jak letošní ročník napomůže při revitalizaci Štvanice či Vítkova,“ sdělil při zahájení festivalu Merta.

Ochutnávka ze Štvanice:

Fotogalerie
26 fotografií