Podle Hygienické stanice hlavního města Prahy se zmiňovaná problematika týká takzvaných provozoven péče o děti do tří let věku. Letos v rámci své činnosti hygienická stanice v tomto smyslu realizovala zatím celkem 405 kontrol, ve dvou desítkách případů nebyly splněny všechny zákonem dané ohlašovací povinnosti.

„Naše kontroly navíc prokázaly, že tyto černé provozovny nesplňují ani další hygienické požadavky dle platné legislativy,“ uvedl ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek. K nejčastějším proviněním v takovém případě patří nejen problémy s dalšími administrativními náležitostmi pro řádný provoz takového místa, ale také špatná osobní nebo provozní hygiena, křížení čistých a nečistých provozů, nevhodné skladování surovin nebo ukládání nesouvisejících předmětů do prostoru manipulace s potravinami.

V některých případech hygienici zjistili i další nevhodné podmínky jako nedostatečný úklid nebo praní prádla. Odborníci upozorňují rodiče, že pokud zvažují umístění svého dítěte do podobné provozovny, je na místě si vše nejprve řádně prověřit. „Doporučujeme zjistit si zejména u soukromých subjektů, zda daný subjekt má tuto aktivitu registrovanou jako živnost péče o dítě do tří let věku, nebo zda je toto zařízení zapsané v rejstříku ministerstva školství,“ dodal Jan Jarolímek. V případě dětských skupin je navíc možné provozovnu vyhledat v rámci evidence ministerstva práce.