Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Exšéfa Markízy a podnikatele z článků Kuciaka (†27) obvinili z falšování směnek

Autor: ČTK, pk - 
21. června 2018
15:40

Slovenská policie zadržela a obvinila z falšování cenných papírů a z maření spravedlnosti bývalého šéfa nejsledovanější slovenské televize Markíza Pavola Ruska a kontroverzního podnikatele Mariána Kočnera. Policisté to uvedli ve čtvrtek na sociální síti. Případ se týká podezření z padělání směnek za miliony eur, jejichž proplacení požaduje i od Markízy jedna z Kočnerových firem.

Směnky v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,8 miliardy korun), které údajně ještě v roce 2000 podepsal tehdejší statutární zástupce televize a její spolumajitel Pavol Rusko, považuje televize za podvrh. Markíza, která stejně jako česká televize Nova patří do skupiny CME, dříve podala v kauze trestní oznámení.

Elitní jednotka slovenské policie nejprve ve středu zadržela Kočnera a ve čtvrtek také Ruska, který byl už loni obviněn z toho, že v minulosti objednal v podsvětí vraždu své tehdejší společnice z Markízy.

Kočnerova firma letos v dubnu uspěla u jednoho z bratislavských okresních soudů s návrhem, aby nařídil Ruskovi a Markíze uhradit podnikatelově firmě na základě jedné ze zmiňovaných směnek přibližně 8,3 milionu eur (214 milionů Kč).

Okresní soud odmítl návrhy právního zástupce Markízy, aby směnku nechal prozkoumat znalcem. Soudu stačilo Ruskovo prohlášení, že směnky podepsal. Markíza tvrdila, že Rusko a Kočner postupují ohledně směnek ve shodě a že podle znaleckého posudku, který si televize nechala vypracovat, se Rusko podepisoval v minulosti jinak než na vystavených směnkách. Povinnost proplatit směnky by patrně zůstala pouze na Markíze, protože Rusko je podle slovenských médií nemajetný.

Kočner je na Slovensku známý z několika kauz

Kočner se do povědomí veřejnosti dostal již v roce 1998 v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí Markízy pomocí pracovníků bezpečnostní služby.

Po dosud nevyšetřené únorové vraždě novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho partnerky zase vyšlo najevo, že podnikatel reportérovi v telefonickém rozhovoru loni řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že zveřejní jejich případné přešlapy.

Kuciak ve svých článcích psal také o Kočnerovi. List Sme zase v květnu napsal, že Kočner sbírá důvěrné informace o jednom z jeho reportérů, který kvůli tomu podal trestní oznámení.

Pavol Rusko: Toto jsou jeho první slova po propuštění z vazby

Zobrazit celou diskusi