Očekávaný koncert žijících legend Iron Maiden zahájila reprodukovaná píseň Doctor Doctor od britské skupiny UFO a plamenný projev Winstona Churchilla z počátku druhé světové války. Poté se na pódiu objevil zpěvák kapely Bruce Dickinson a odzpíval první píseň Aces High v letecké kukle. Všichni fanoušci však užasle hleděli na zavěšený stíhací letoun spitfire, který se nad muzikanty vznášel.

„Jedná se o skutečný letoun z roku 1943,“ upozorňoval fanoušky zpěvák, který sám vlastní letecký průkaz. Ještě připomněl, že ve stejném bojovali i stateční čeští letci proti nacistům během druhé světové války.

Iron Maiden na koncertě z evropské turné Legacy of the Beast World Tour zahráli skladby převážně z alb Piece of Mind, The Number of the Beast a Powerslave. Neopomenuli ani nejslavnější kousky, jako jsou Fear of the Dark, The Number of the Beast nebo Always Look on the Bright Side of Life, který můžete znát z filmu Život Briana. V přídavku pak mimo jiné zazněla jedna z jejich nejoblíbenějších skladeb Run to the Hills, kterou si s kapelou zazpívaly tisíce fanoušků.

Bruce Dickinson jako temný kněz

Jméno kapely z roku 1977 v překladu znamená „Železná panna“ a je to odkaz na středověký mučící nástroj. Iron Maiden jsou známí využíváním rekvizit na pódiu. Například při skladbě The Clansman se na jevišti objevil historický meč, se kterým pak Dickinson v následujícím The Trooper bojoval s maskotem kapely zombiem Eddiem oblečeným do staré vojenské uniformy. Při For the Greater Good of God se pódium proměnilo v kostel s vitrážemi a hit The Wicker Man odzpíval Dickinson v úboru jakéhosi temného kněze.

Koncept nového turné byl inspirován mobilní hrou Iron Maiden a stejnojmennou komiksovou knihou. Tento rok si s sebou jako předkapely přivezli The Raven Age a Killswitch Engage. Britské uskupení je považováno za jednu z nejvlivnějších metalových kapel. Prodali téměř 90 milionů alb a odehráli více než 2000 vystoupení v 58 zemích po celém světě. Doposud vydali 16 studiových desek.

Fotogalerie
7 fotografií