V červenci 2017 přijala Rada hlavního města Prahy Strategii adaptace hlavního města na klimatickou změnu, v jejímž rámci vytvoří do roku 2019 konkrétní plán pro „šestku“. Ten je rozdělen na adaptační studie pro volnou krajinu, urbanizované území, budovy, oblast krizového řízení a zvyšování informovanosti obyvatel. Za úkol má mimo jiné snižování extrémních hydrologických jevů, myšleny jsou přívalové deště, povodně a dlouhodobá sucha. Konkrétní kroky představili zástupci Prahy 6 společně s odborníky v podvečer 7. června na městském úřadě.

Prahu 6 si vybrali odborníci proto, že je v ní dostatečně zastoupena zeleň a větší zásahy by se týkaly jen kritických míst, jako je kupříkladu Vítězné náměstí, Bělohorská nebo Evropská. Podle vědkyně Elišky K. Lorencové z CzechGlobe, Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR právě na Vítězném náměstí nebo Bělohorské žije mnoho starších obyvatel, jimž oteplování škodí. Měla by se podle ní navrhnout taková opatření, aby se zamezilo zvyšování teplot.

Sucho v Praze
Autor: Michal Protivansky

S tím souhlasí i Jan Geletič z Ústavu informatiky Akademie věd ČR, který podle dat z dlouhodobého měření teplot sestavil model oteplování Vítězného náměstí během 24 hodin: „Ještě ve dvě hodiny ráno zůstávají budovy na náměstí přehřáté. Blízkou Terronskou ulici zase sužují vysoké hodnoty emisí. Může za to velké množství vysazených stromů, kvůli nimž se nemohou provětrávat. Brání jim v tom koruny stromů, a tak zůstávají emise ve výšce pěti, šesti metrů a oteplují ulici,“ jmenuje dva konkrétní případy Jan Geletič.

Občané Prahy 6 rozhodnou, kde je jim horko

Jedním z problémů, proč se dostatečně nerozšiřují a spravují zelená místa Prahy, je její složité dělení mezi městské instituce: „Sama jsem překvapená, jak komplikovaně je rozdělená zeleň mezi magistrát, městské části a Technickou správu komunikací. Komplikuje to mobilitu, proto se snažíme vytvořit pracovní skupinu, která by našla nějakou cestu. Řešíme třeba možnost, že by stromy měly ve správě městské části. Je to nejlepší řešení, protože znají své území a umí se o zeleň starat,“ říká Mária Kazmuková, členka Odboru ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (Top 09) navrhuje méně sekat trávu, aby se v ní udržela vlhkost.
Autor: CNC, Karel Kopáč

Michal Chylík ze spolku Zelený Břevnov se změn obává: „Tyhle změny mají zlepšit současný stav na některých místech, ale my se přece můžeme dostat do horší situace. Tím, že tu zeleň, která tam je a plní klimatizační funkce, v dobré víře zničíme. Byla adaptační strategie zapracována do Metropolitního plánu?“ ptá se. Podle Márie Kazmukové do plánu zařazena není, ale vzájemně jsou oba dokumenty kompatibilní: „Chápu, že jako místní cítíte, že dochází k nějaké nesrovnalosti. Nerada bych zacházela do podrobností, ale prosím vás, abyste se vyjádřili,“ žádá Mária Kazmuková, členka Odboru ochrany prostředí.

K tomu mají občané Prahy 6 možnost na webových stránkách městské části, kde je umístěna tzv. pocitová mapa. V ní vyplníte, kde je sucho, nedostatek zeleně nebo nedostatečně odtéká voda. Odpovědi vytyčí místa, jež potřebují podle občanů změnu.

 

Fotogalerie
12 fotografií