V současnosti vznikající návrh Metropolitního plánu, který ovlivní podobu Prahy na dlouhé roky dopředu, bude během následujících měsíců podléhat velkému připomínkování. Kvůli seznámení obyvatel s celou problematikou dokonce do ulic metropole vyjel speciální informační kontejner IPR, který bude ulice hlavního města brázdit do konce června.

Magistrát v tomto týdnu zaúkoloval IPR, aby vypracoval územní studii pro pražské sídliště v Ďáblicích. Toto místo je velice specifické a dodnes architektonicky ceněné, mezi jednotlivými panelovými domy a bloky se nachází spousta zeleně.

Praha 8 se kvůli zadání studie institutu obává zdržení její realizace. Původně městská část chtěla tuto práci vykonat sama. „Územní studie pomůže definovat, jak rozměrná zástavba je v daném území přípustná. Chtěli jsme vlastní, kvalitní dokument. Místo toho budeme řadu měsíců čekat na vyjádření IPR, kterému zahušťování sídlišť na řadě míst nevadí,“ uvedl starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

S tímto stanoviskem Institut plánování a rozvoje nesouhlasí. „Není pravda, že chceme zahušťovat pražská sídliště. Návrh Metropolitního plánu naopak tato místa chrání daleko přísněji než plán současný. Vzhledem k tomu, jaká je poptávka po bydlení a jakým tempem v Praze rostou ceny bytů, dáváme na několika místech k diskuzi vznik dalších domů. Nejde však o stavby mezi panelovými domy, ale pečlivě vybraná místa převážně na okraji sídlišť,“ uvedl tiskový mluvčí IPR Marek Vácha.

Tato informace podle něj zaručeně platí také pro Ďáblice, které IPR vnímá jako kvalitní urbanistický celek, který si zaslouží ochranu. Dle uveřejněného harmonogramu má být návrh studie sídliště v Ďáblicích odevzdán ke kontrole v polovině února příštího roku, k projednání se má odevzdávat na začátku května 2019. Právě dodržení těchto lhůt i s přihlédnutím k vytíženosti IPR Praha 8 zpochybňuje.

Prahu nelze zakonzervovat

Na místech s plánovanou novou developerskou výstavbou se často začnou aktivovat různé iniciativy, které kategoricky odmítají prakticky jakoukoliv novou výstavbu ve svém sousedství. Pro tento postoj existuje odborné pojmenování, kterému se říká „NIMBY“ (z anglického „Not In My Back Yard“ – pozn. red.) a které by se dalo připodobnit stanovisku „s výstavbou obecně souhlasím, ale ne v mém sousedství“.

„S tímto jevem se potýkají města na celém světě. Praha má velkou výhodu, že může k výstavbě využít obrovské plochy brownfieldů, tedy bývalých továren a nádraží. Důležité je obyvatele dané čtvrti při plánování nové výstavby oslovit a do celého procesu je zapojit. Je bláhové si ale myslet, že město zůstane zakonzervováno v současném stavu. Město je živý organismus, který se rozvíjí, a kvalitní výstavba je pro jeho fungování klíčová,“ dodal mluvčí IPR Marek Vácha.