Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plačící děti v klecích hnuly i Trumpem. Kritizované nařízení o migrantech zrušil

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. června 2018
21:31

Americký prezident Donald Trump, který čelil kritice kvůli spornému rozdělování rodin migrantů bez dokladů, podepsal exekutivní příkaz, umožňující dětem zadržených přistěhovalců zůstat s rodiči. Proti rozdělování rodin migrantů vystupovala i jeho manželka Melania Trumpová. A naposledy „promluvila“ i skrze své šaty, míní experti.

Od května americká pohraniční stráž odebrala rodičům a internovala ve střeženém prostoru asi 2300 dětí, většinou ze Salvadoru a Hondurasu. Reportáže z detenčních center a záběry plačících dětí ale pobouřily americkou veřejnost a vyvolaly vlnu protestů, která údajně zasáhla i Bílý dům.

Za vyřešení osudů izolovaných dětí se přimlouvala i první dáma Melania Trumpová. Prezident nakonec tlaku ustoupil a kritizovanou praxi zrušil. Dramatickou změnu prezidentova postoje zaznamenala média vůbec poprvé. Podle agentury Reuters ale zůstávají nejasnosti.

Trump podepsal rušící dekret

Provázely však i samotný podpis dekretu. Trump nejprve novinářům řekl, že se velmi brzy chystá podepsat něco o migraci. Podrobnosti neupřesnil, uvedl jen, že to bude mít preventivní charakter. Následně se objevily v médiích zprávy, že ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová připravuje pro Trumpa návrh dekretu, který by zastavil kritizovanou praxi oddělování dětí od rodičů.

Následně Trump oznámil, že dekret podepíše ještě před odletem do Minnesoty, kde pořádal setkání se svými příznivci. Ve středu večer pak z USA přišla zpráva, že Trump dekret nařizující nerozdělovat rodiny uprchlíků zadržených na hranicích bez dokladů skutečně podepsal, jeho politika nulové tolerance se ale prý nemění.

„Jde o to, držet rodiny pohromadě, a zároveň zajistit velmi mocné a silné hranice,“ prohlásil podle agentury Reuters Trump při podpisu dekretu. Jeho nařízení ukládá úřadům, aby rodiny migrantů nerozdělovaly a aby jejich kauzy řešily přednostně. S budováním přístřeší pro internované má pomoci ministerstvo obrany, uvažuje se podle médií o využití čtyř vojenských základen.

Má to trhliny

Také nové Trumpovo nařízení, rušící kritizovanou praxi odebírání dětí uprchlíkům, narazilo na kritiku lidskoprávních organizací a demokratických kongresmanů, podle nichž je nedostatečné a nejasné. Za hlavní problém experti označují otazníky nad osudem dětí po uplynutí dvacetidenní lhůty, kterou precedentní rozhodnutí amerického soudu povoluje pro umístění dětí s rodiči ve vězení.

Americké soudy nepovažují za přípustné, aby děti byly spolu s rodiči internovány déle než dvacet dnů. Podle kritiků Bílého domu to otevírá možnost, aby po této době byly děti znovu přistěhovalcům odebrány. Pokud v minulosti soudy celé rodiny držely ve vazebních věznicích, automaticky je po dvaceti dnech propustily, i když jejich kauza nebyla dořešena.

Podle republikánského kongresmana Carlose Curbeloa Bílý dům dnešní rozhodnutí nedomyslel. „Nedošlo jim, jaké mohou být právní následky, pokud budou chtít celé rodiny donekonečna věznit,“ řekl novinářům. Ministerstvo spravedlnosti hodlá podle agentury Reuters usilovat o to, aby byla dvacetidenní lhůta přípustná pro internaci celých rodin federálním soudem v Kalifornii prodloužena.

Trumpová hostila španělského krále a jeho ženu

Do hry o zrušení odebírání dětí se přitom vložila i první dáma USA Melania Trumpová - ta přitom shodou okolností nyní hostila v Bílém domě španělského krále Felipeho VI. a jeho manželku Letizii.

Zatímco král jednal s prezidentem Donaldem Trumpem, Melania s královnou se odebraly na odpolední čaj - a první dáma dala znovu najevo, že nesouhlasí s manželovou politikou vedoucí k rozdělování rodin na hranicích. Jindy zamračená Melania rozdávala úsměvy na všechny strany, se španělskou královnou zřejmě našla společnou řeč. Dámy mají i podobný módní vkus a neobejdou se bez lodiček na vysokých podpatcích, napsal deník Daily Mail.

„Je mi ohromnou ctí přivítat krále a královnu Španělska v Bílém domě. Španělko je nádherná země, nedávno jsme tam byli a užili jsme si to. Naše společné vztahy jsou výborné,“ pronesl prezident Trump. Král Felipe poznamenal, že se ženou nedávno navštívili Texas. Bylo však otázkou, zda nenarážel na problematiku rozdělování rodin na hranicích.

Problém rozdělování dětí přitom rozdělil i  americkou společnost a proti Trumpovi se postavili nejen opoziční demokraté, ale i část jeho republikánů. Na jeho adresu se již kriticky vyjádřily Mexiko a další latinskoamerické země, z nichž proudí do Spojených států podstatná část migrantů. Svůj nesouhlas vyjádřila také britská premiérka Theresa Mayová.

Kritika prvních dam a šaty Melanie

Kritikou Trumpova nařízení nešetřila ani první dáma Melania - společně se svými předchůdkyněmi Michelle Obamovou, Hillary Clintonovou, Laurou Bushovou a Rosalynn Carterovou se postavily proti rozdělování rodin na hranicích. Melania podle odborníků své stanovisko podpořila také výběrem šatů, ve kterých vítala královský pár. Olivové šaty s bílými květinami jsou dílem módního domu Valentino.

Valentino patří mezi oblíbené značky první dámy, Melania již několikrát dokázala, že dokáže komunikovat pomocí oblečení. Příkladem může být její bílý komplet ve stylu sufražetek, který oblékla poté, co naplno vypukl skandál kolem prezidentova vztahu s pornoherečkou Stormy Danielsovou. Kolekci roku 2018 kromě města New York inspirovala i myšlenka hledání harmonie mezi kulturními rozdíly.

„Oblečení nemůžete navrhovat se zavřenýma očima. Nemůžete ignorovat, co se děje kolem vás,“ nechal se slyšet kreativní ředitel Valentina Pierpaolo Piccioli. Následně jasně zdůraznil, že jeho oblečení je reakcí na změnu politického klimatu. Šaty podle některých skrývají stejnou zprávu, jako kdyby si Melania vzala tričko s explicitním sloganem.

Po svém setkání s královnou sdílela na Twitteru: „Zaměřily jsme se hlavně na to, co dělat, abychom zlepšily životy dětí.“ Což novináři považují za další znak toho, že Melania zcela odmítá manželovu politiku. Trump s králem Felipem jednali převážně o clech, královský pár strávil v USA 5 dní. Navštívili New Orleans a San Antonio, města silně ovlivněná španělskou kulturou.

mezvasklepne ( 21. června 2018 12:40 )

Imigrace v Evrope a v USA jsou dve naprosto rozdilne veci. A ty kecy, ze Mexikani chteji do USA kvuli davkam je hloupost. Drtiva vetsina nelegalnich pristehovalcu pracuje a dela prace, ktere americani nechteji delat ( a hlavne ani zdaleka to nejsou jenom Mexikani) Proc je teda vubec pousti na sve uzemi? USA ma dokone presne spocitano, kolik nelegalu preskoci hranice.????Misto pocitani je nemaji poustet. A pro priznivce Trumpa - pro nej je to jenom dalsi reality show. On MUSI byt stredem zajmu at se deje co se deje. Je to blazen-tweetak bez jakekoli strategie.

santikxauz ( 21. června 2018 03:20 )

Vypadá to na nový lék,fakany se bude vydírat azyl.

yokky ( 20. června 2018 20:42 )

👍👍👍👍👍👍✌✌✌👏👏👏👏👏👏👏

yokky ( 20. června 2018 20:39 )

👍🤟🤳🤳🤳🤳🤳👏👏👏👏👏👏👏👶👶👶👶👶👶👶👶👶

yokky ( 20. června 2018 20:35 )

haha vzbut se,,,,uz je zase rano......🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔🧔

Zobrazit celou diskusi