Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Špína, hnus a prošlé potraviny. Stánky u koupališť řeší hygiena, na co si dát pozor

Autor: ula - 
21. června 2018
06:00

Vysoké teploty lákají Čechy k vodě. Koupaliště a plavecké areály praskají ve švech a radost mají i provozovatelé občerstvení. Lidé neváhají zahnat hlad langoši, hamburgery, hranolky nebo párky v rohlíku, případně se osvěžit nanuky a chlazenými limonádami. Hygienici právě v těchto dnech věnují zvýšenou pozornost právě stánkům a prodejcům na koupalištích, protože v teplém počasí hrozí větší riziko otravy z jídla, zejména, pokud je špatně uskladněné.

Sezóna je na samém začátku, přesto některé Krajské hygienické stanice už na první kontroly vyrazily a padly i první pokuty. Hygienici kontrolují stálé i sezonní stánky s občerstvením a také prodejce zmrzlin.

„Kontroly bývají komplexní a zahrnují úroveň provozní hygieny i způsob zacházení s potravinami, dodržování data spotřeby, teploty skladování, ověření původu surovin. Sleduje se rovněž tzv. křížení činnosti, tedy oddělené skladování i zpracování syrového masa, ryb a vajec,“ řekl pro Blesk Zprávy Radim Mudra, tiskový mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskolezského kraje.

„Kontrolujeme i osobní hygienu, křížení činností, například krájení zeleniny na stejném prkýnku, na kterém bylo předtím krájeno maso, stavebně technický stav provozovny, původ surovin pro přípravu pokrmů, povinnosti informovat o alergenech, zásobování pitnou vodou, likvidace odpadu apod.,“ uvedla Dana Šalamunová, tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Pokuty a likvidace potravin

V Libereckém kraji už první kontroly proběhly. „Od začátku dubna k dnešnímu dni bylo zkontrolováno 32 pevných stánků a 5 mobilních. Byly uloženy 2 pokuty v celkové výši 11 000 korun za nedodržení provozní a osobní hygieny a za nedostatky při skladování potravin. V jednom případě byl uložen nejmírnější správní trest tzv. napomenutí (stánek se zmrzlinou) a v jednom případě byla nařízena likvidace potravin (prodej nápojů z čerstvého ovoce),“ řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

Společné skladování syrového masa a hotových jídel

V Moravskoslezském kraji byly v loňském roce nedostatky zjištěny v jedné třetině provozoven. Nejčastěji šlo o problémy s udržováním čistoty provozu, nálezy prošlých potravin, nesprávné teploty v chladících zařízeních a společné skladování syrového masa a vajec s hotovými pokrmy.

Ve Středočeském kraji bylo v roce 2017 provedeno 108 kontrol a letos zatím jen 11, třem provozovatelům už byla udělena pokuta.

„Vloni jsme uložily 35 pokut v celkové výši 76 400 korun, dále to bylo napomenutí, likvidace některých potravin a jednou i pozastavení výkonu činnosti a vyřazení z použití ve stravovací službě,“ vysvětluje Šalamunová.

Co sledovat na stáncích rychlého občerstvení na koupalištích?

  • Všímejte si celkové čistoty stánku a i pracovního oděvu prodávajících, zároveň si všímejte i stavu bezprostředního okolí provozovny
  • Personál by měl používat vhodné náčiní na podávání občerstvení
  • Pokud to lze, zjistěte, zda párky, syrové maso nebo i saláty nejsou uloženy mimo chladící zařízení
  • U balených potravin kontrolujte datum spotřeby
  • Přesvědčte se, že potraviny jsou dostatečně tepelně opracované
  • Pokud se vám nezdá teplota nebo chuť jídla, dejte na své pocity a jídlo nejezte 

Mamba ( 21. června 2018 09:55 )

Je to bohužel smutná pravda,leckde stánkaři nebo provozovatelé občerstvení dodržují hygienu dost bídně.Sama jsem viděla stánek,kde např. párek v rohlíku dělali holýma rukama,na tom by nebylo nic divného kdyby rohlík vzali ubrouskem.To samé hranolky.nabírat hranolky holýma rukama? Kde sou jednorázové rukavice? :/ .Olej na smažení by se měl po pravidelných intervalech měnit,protože pak je přepálenej a nic na tom moc dobře pak nechutná.Míst kde by se mělo nejen zkontrolovat,ale kontroly provádět častěji je dost,a je to např. hlavní pláš ve Starých Splavech na Mácháči,tzv. ten Aquapark.Dokud nezačne sezona,je tam otevrena jen ta pizzerka na pláži,a k ní jedna budka kde se prodává zmrzlina,párek v rohlíku,kafe,a nějaky pivo a limo v petkách nebo plechovkách,.Letos možná ještě před sezonou přidali gril,ale i tak je to tam dost nedomyšlený,i při prumerný návštěvnosti by každýho správce mělo napadnout,že dovézt až v 11 pivo,a k tomu ještě jen dva 30L sudy,tři paletky s plechovkovým pivem,a mizerný množství nealka,je dost velká blbost.,.a pak po obědě řada stěžujících si lidí že už ve tři jim došlo pivo,Člověk má mít rezervu nebo přemejšlet dopředu ne každý den !!!!..No nedostatků tam je dost a dost!!!! Ale jak říkkám není to jen tu,je to i jine,.

sores ( 21. června 2018 09:35 )

A proč to lidi žerou??????? Je to jejich rozhodnutí a tím to podporují! Je to smutné ale s manželem si berem vždy když jedem na výlet nebo kamkoliv svoji malou svačinu+ovoce a pití!Štítíme se i do restaurace díky telce co nám ukazuje,fuj!Mladým je to jedno ti si nic ještě nepřipouští!

Zobrazit celou diskusi