Jde o dvanáct let se táhnoucí případ. „Na základě důkazů předložených státním zástupcem v hlavním líčení nebylo prokázáno, že by se staly skutky, pro které byli obžalovaní stíháni,“ řekl předseda senátu Přemysl Špicar. Ve zdůvodnění také uvedl, že orgány činné v trestním řízení v případu několikrát pochybily a některé jejich kroky byly dokonce i v rozporu se zákonem.

Hrozilo až 10 let vězení

Kvůli podvodu a legalizaci výnosů z trestné činnosti stanuli před soudem tři podnikatelé, účetní a advokát. Podle státního zástupce Vladimíra Trýzny byli hlavními aktéry kauzy podnikatelé Martin U. a Pavlína N., kterým hrozilo až 10 let vězení.

Ti měli v letech 2004 až 2006 přes své firmy do Česka dovézt stovky cisteren s pohonnými hmotami, aniž by zaplatili plnou výši spotřební daně a daně z přidané hodnoty.

Jak obrat stát?

Princip daňových úniků byl podle obžaloby následující: Firmy se sice přihlásily k placení daní, ale předem avizovaly, že pohonných hmot dovezou malé množství. Daňové přiznání tak podávaly jednou za čtvrt roku, místo každý měsíc. Cisteren přijelo ale do Česka mnohem víc.

Jenže peníze na daně firmy neměly. „Obžalovaní vykazovali fiktivní finanční operace. Papírově to vypadalo, že jsou na pokraji krachu, ale ve skutečnosti měli velké zisky,“ řekl Trýzna s tím, že stát se dostal jen ke zlomku dlužné částky.

Rozsudek není pravomocný

Mezi pěticí obžalovaných byl i bývalý advokát Daniel T., který hájil podnikatele Tomáše Pitra. Ten za daňové úniky strávil čtyři roky ve vězení. Daniel T. měl podle obžaloby prát špinavé peníze. „Podílel se na zastírání původu peněz pocházející z trestné činnosti,“ řekl Trýzna.

Daniel T. žalobu vždy odmítal. „Pro mě bylo těch šest let trestního stíhání a soudů profesní devastací. Negativně to ovlivnilo můj život a život rodiny. Mám čtyři děti i na těch se všechno toto podepsalo,“ řekl po soudu advokát Daniel T.

U soudu mu přitom hrozilo až 8 let vězení. I když obžalovaní osvobozující rozsudek ihned v soudní síni s radostí přijali, výrok trestního senátu není pravomocný. Státní zástupce se na místě odvolal.

VIDEO: Nezdaněné cigarety, které odhalil mobilní rentgen.