Liaflor je ideální pro řadu zahradních a dekoračních aplikací. Jeho výhody využijí především zahradníci, zahradní architekti, v menším zahrádkáři a pěstitelé pokojových i venkovních rostlin. Často se také využívá pro hydroponické pěstování rostlin.

Hydroponie má mnoho výhod, ale málokdo ví, že se tato metoda pěstování vyvíjela poměrně dlouhou dobu. První zmínky můžete najít již ve starém Egyptě. Tohoto důmyslného systému můžete využít jak při pěstování pokojových rostlin, tak při pěstování ve sklenících a halách.

Jak to funguje

Při hydroponickém pěstování rostlin ve vrstvě Liafloru se ke kořenům dostává více vzduchu. Ty jsou pak silnější, rostou rychleji než v běžném substrátu a na jejich pěstování stačí mnohem menší nádoba. Navíc v menší míře podléhají různým chorobám. Sklízená zelenina je zcela čistá a nepodléhá uhnívání kořenů. Tento způsob pěstování vyžaduje jen minimum lidské péče. Stačí zasadit rostliny do Liafloru do samozavlažovacích nádob a pak už jen vhodně zvolit živný roztok podle aktuálního růstového stádia rostliny. Jelikož Liaflor nijak neovlivňuje pH živného roztoku, není třeba jej žádným způsobem upravovat.

Široké využití

Liaflor se dá skvěle využít především při pasivním hydroponickém pěstování rostlin, jako jsou knotový a rezervoárový systém, kde keramické kamenivo funguje jako hlavní pěstební médium od sazenice po celou vegetační dobu rostliny. Lze jej však použít i pro další aktivní formy hydroponie, kde obvykle plní už méně zásadní funkci než u systémů pasivních.  Další nespornou výhodou Liafloru je fakt, že se dá použít opakovaně. Jeho zrna se ani po delším používání nerozpadají ani nedrolí a bez ohledu na užívaná hnojiva zůstává chemicky stálý a neutrální.

Druhy Liafloru

Liaflor je dodáván ve dvou produktových řadách, jako Liaflor Premium nebo Liaflor Classic. Liaflor Premium má zrna ve tvaru téměř pravidelných kuliček. Je tak vhodný především pro dekorační účely a hydroponické pěstování rostlin. Liaflor Classic má zrna nepravidelných tvarů. Nejčastěji se používá také jako dekorace nebo jako součást různých substrátů, případně jako drenážní vrstva.

Tento prémiový materiál lze zakoupit v obchodní síti výrobce Liafloru, společnosti Lias Vintířov nebo také on-line v e-shopu.

Tipy, jak Liaflor využít, naleznete v galerii.

Fotogalerie
22 fotografií