Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Le Penovou dohnala kauza s fiktivní asistentkou. Musí vrátit 7 milionů

Autor: ČTK, Mii - 
19. června 2018
10:50

Částku ve výši téměř 300 tisíc eur (7,7 milionů Kč) bude muset vrátit šéfka francouzských nacionalistů Marine Le Penová. Soud Evropské unie potvrdil rozhodnutí Evropského parlamentu, podle kterého politička neprokázala, že by asistentka, kterou zaměstnávala, vykonávala nějakou činnost. Musí tedy vrátit peníze, které získala na pokrytí nákladů za její zaměstnávání. Unijní soud o tom v úterý informoval ve své tiskové zprávě.

Že v období od prosince 2010 do února 2016 byla Le Penové zmíněná částka neoprávněně vyplacena, konstatoval europarlament v prosinci 2016. Soud nyní upozornil, že „je na poslancích Evropského parlamentu, a nikoli na parlamentu, aby prokázali, že obdržené částky byly použity na pokrytí skutečně vynaložených nákladů, které vznikly v plném rozsahu a výlučně z důvodu zaměstnávání jejich asistentů“.

Soud rovněž odmítl, že by Le Penová byla vystavena diskriminačnímu a podjatému zacházení, neboť nepředložila žádný důkaz, na jehož základě by bylo možné mít za to, že europarlament obdobná řízení vedl v minulosti či v současné době vede pouze vůči poslancům Evropského paramentu ze strany Národní fronta (od 1. června se strana jmenuje Národní sdružení).

Škoda za více než 130 milionů

Le Penová byla poslankyní Evropského parlamentu v letech 2009 až 2017. Po porážce v druhém kole francouzských prezidentských voleb v roce 2017 se stala po volbách do francouzského parlamentu v témže roce poslankyní.

Problémy s fiktivním zaměstnáváním mají i další členové Le Penové strany. Francouzská justice například loni v prosinci obvinila jejího životního partnera a bývalého europoslance Louise Aliota ze zneužití financí Evropského parlamentu.

Evropský parlament odhadl celkovou škodu ze strany europoslanců Národní fronty v posledních pěti letech na pět milionů eur (téměř 131 milionů Kč). Šlo zhruba o 40 lidí odměňovaných jako asistenti.

agfor ( 19. června 2018 11:27 )

To by se jí u nás stát nemohlo, když je na ministerstvech 3500 černých duší.

Pollo ( 19. června 2018 11:02 )

Že se těm lidem tohoto typu přes hlásané ideály tak líbí cizí peníze. Náš vlastenec Tomio je ze stejného koše.

Zobrazit celou diskusi