Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Božská dovolená na Krétě: Aby ne, když se tu narodil vládce olympských bohů Zeus

/
  • Kréta
    19. června 2018 ● 05:00

    Pozůstatky minojské civilizace, tradiční vesnice, vysoké hory, ale především nádherné pláže, skvělý gyros, opojné místní víno a pohodu navozující řecká muzika. Je opravdu mnoho důvodů, proč vyrazit na Krétu.

  • 1.

    Heraklion

    Hlavní a největší město Kréty, žije v něm na 120 tisíc obyvatel, na jeho východním okraji se nachází jedno ze dvou místních letišť. Ve městě určitě nevynechejte přístav, benátskou pevnost, muzeum nebo trh s ovocem a zeleninou.

    Heraklion
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Palác Knóssos

    Centrum minojské civilizace leží na okraji Heraklionu. Jak vypadalo, si návštěvník může představit díky vykopávkám i dostavbám, jak je navrhl archeolog Arthur Evans. Kdysi zde žilo až 8 tisíc lidí, zánik zřejmě přinesla tsunami.

    Palác Knóssos
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Agios Nikolaos

    Jedno z  nejhezčích městeček ostrova, které leží podél pobřeží, ale současně se rozkládá kolem sladkovodního jezera Voulismeni, které je hluboké až 60 metrů. Nejatraktivnější je strávit zde pozdní odpoledne a podvečer.

    Agios Nikolaos
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Diova jeskyně

    Na náhorní plošině Lassithi v pohoří Dikté nejsou jen pozůstatky některých z 20 tisíc větrných mlýnů, ale i krápníková jeskyně, v níž se měl narodit a skrývat Zeus. Nachází se ve výšce 1025 m n. m. a hluboká je přes 40 metrů.

    Diova jeskyně v pohoří Dikté
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Elafonissi

    Jednoznačně nejatraktivnější pláž ostrova připomínající tichomořské laguny. Průzračné moře zde má snad všechny odstíny modré a zelené, místo si oblíbili i filmaři. Idylku v sezoně narušují davy turistů, ale místo stojí za vidění.

    Elafonissi
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Vai

    Palmová pláž nechybí snad na žádném prospektu o Krétě. Aby ne – zlatý písek, moře mající až smaragdovou barvu a pahorky v  pozadí. Kdo ji chce vidět z výšky, může vystoupat na vyhlídku do výšky 25 metrů, stojí to za to. Krásný je odsud východ slunce.

    Palmová pláž Vai
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Kréta

    ◆ Největší řecký ostrov

    ◆ Má rozlohu 8261 km2

    ◆ Žije zde přes 600 tisíc obyvatel

    ◆ Podle báje se právě tady narodil budoucí vládce olympských bohů Zeus

    ◆ Doba letu z  Prahy cca 2 hodiny a 50 minut

    ◆ Platí se zde, stejně jako v  celém Řecku, eurem

    ◆ V létě mívá vzduch přes 30 stupňů, v noci zhruba o deset méně

     

    Video: Léto v Řecku

    Fotogalerie
    19 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

naidka: Kréta je ráj na zemi pro všechny, kteří milují čilý a hodně hlasitý turistický ruch a sálavé, vyprahlé vedro, i ráno 39 st. Možná před nebo po sezóně by bylo lépe. Říká se, že každý turista, který zavítá na Krétu, musí vidět Knóssos a taky se říká, že ho stačí vidět jenom jednou. Neříkám, že není úžasný, ale sir Evans, který naleziště v r. 1900 koupil, tam napáchal docela paseku. K vidění jsou jeho "dostavby" z betonu i zapomenuté lešení. Po zkušenostech s turisty předimenzovanou Krétou jsme se soustředili na malé, turisty nepolíbené a uprchlíků prosté ostrůvky - např. Lefkáda, kde turistický ruch teprve ožívá, letos Thassos, který je nejsevernější a hodně zelený řecký ostrov, který doposud nemá naše cestovka obsazený, proto docela slibný. To je samozřejmě jenom můj názor, každému vyhovuje něco jiného.

(19. 06. 2018 08:05)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy