Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

200 lidí zmizelo beze stopy. Po obětech sopky ukončili v Guatemale pátrání

Autor: Darina Jíchová - 
18. června 2018
18:49

Guatemalské úřady dnes oficiálně ukončily pátrání po obětech sopky Volcán de Fuego, k jejíž erupci došlo v neděli 3. června. Řádění živlu si vyžádalo 110 mrtvých a okolo 300 zraněných. Přeživší celkem nahlásili přes 200 pohřešovaných, většinu z nich se záchranářům nepodařilo najít, informoval deník Guardian.

Guatemalský koordinační úřad pro katastrofy (CONRED) již minulý týden oznámil, že naděje na záchranu dalších přeživších je prakticky nulová. Pátrání navíc ztěžovaly špatné klimatické podmínky a neustálá aktivita sopky, záchranné akce byly několikrát přerušeny. Dnes záchranáři oficiálně pátrání zastavili a vyzvali obyvatele, aby v něm nepokračovali na vlastní pěst.

Sopka je stále aktivní

„Pátrání jsou definitivně ukončena v okolí města San Miguel Los Lotes a vesnice El Rodea, oblasti jsou zcela zničené a neobyvatelné,“ uvedl CONRED ve svém prohlášení. „Denně zaznamenáváme čtyři až pět minierupcí, z vulkánu stále stoupá sloupec popela do výše 4,7 metrů,“ dodává CONRED.

Ve městě Escuintla momentálně funguje 12 evakuačních táborů, ve kterých je zhruba 2800 lidí, dalších 770 lidí zůstává v okolních táborech. Domovy většiny lidí byly naprosto zničené a Guatemalci se nemají v podstatě kam vrátit. Mnozí z nich při erupci sopky přišli o celou rodinu.

Zobrazit celou diskusi