Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sklad jaderných zbraní v Kaliningradu? Podle vědců to ukazují satelitní snímky

Autor: Darina Jíchová - 
18. června 2018
14:40

Společnost amerických vědců (FAS) zveřejnila snímky ruského vojenského střediska v Kaliningradské oblasti. Podle odborníků je jasně vidět, že vojáci a experti vylepšují skladiště na základně, aby v něm mohli skladovat jaderné zbraně. Vědci dodali, že nelze s jistotou říct, zda už se ve skladu nějaké atomové hlavice nacházejí, nebo ne, napsal deník Guardian.

Kreml podle FAS zvýšil důraz na jaderné zbrojení, přispěla k tomu prý i patová situace, ve které se nachází Rusko a NATO. To v roce 2014 kvůli anexi Krymu pozastavilo praktickou spolupráci s Ruskem. Satelitové snímky ukazují zvýšenou aktivitu na ruské vojenské základně. Zvláště pak položení nové betonové střechy na jedno ze skladišť.

Snímky dokazují aktivitu

„Takhle vypadá typický ruský sklad jaderných zbraní,“ uvedl Hans Kristensen, vedoucí nuklarního projektu ve FAS. „Vrstvený plot, těžká vojenská technika, kolem jednotlivých bunkrů jsou další trojvrstvé ohrazení,“ vysvětlil Kristensen. Práce na základně začaly v roce 2016.

„Místo monitorujeme už delší dobu a zaznamenali jsme další úpravy, nejedná se však o nic drastického. Největším zásahem byla renovace skladiště, věříme, že ho přestavují tak, aby v něm mohli skladovat atomové hlavice,“ dodal Kristensen. „Na fotkách nejsou vidět žádné atomové zbraně, ale jasně dokazují, že základna je aktivní.“

Strategický bod

Kaliningrad je strategickou součástí Ruska. Enkláva leží mezi Polskem a Litvou, v současné době se v jejím stejnojmenném hlavním městě odehrává mistrovství světa ve fotbalu. Ruská armáda již letos v lednu oznámila, že na jejich kaliningradských základnách bude docházet k přestavbám, chtějí tam totiž umístit své mobilní operačně-taktické raketové systémy Iskander-M s balistickými střelami krátkého doletu, schopnými nést jaderné hlavice.

V závěru své zprávy vědci z FAS uvedli, že nejsou schopni určit, jaký typ hlavic bude v opraveném objektu skladován. Dodali však, že se nachází blízko ruské námořní základny. Budou proto sledovat, zda do přístavu nepřiplouvají vojenské lodě schopné nést jaderné zbraně.

zvonik54 ( 19. června 2018 08:05 )

 Z pohledu nezávislého pozorovatele naší planety Země, má takový pozorovatel obrovskou radost, když vidí, že se někde hromadí jaderné zbraně nebo se s nimi haraší, že by se eventuálně použily. Jde totiž o vznik atomového energetického bloku vytvořeného z naší planety a zároveň o zničení agresivního druhu homo sapiens, což jsou obojí důvody k radosti nezávislého pozorovatele z vesmíru. Jenže člověk je tak sebestředný, že si tuto variantu vůbec nepřipustí a bude považovat můj příspěvek za nesmysl... Co vy, diskutující, na to?

Zobrazit celou diskusi