Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

4 tipy, jak přežít s pejskem parné léto: Neházejte ho do vody, může se utopit!

/
  • Pozor! Psi snášejí vedro hůře než lidé.
    18. června 2018 ● 10:32

    Vedro není příjemné lidem ale ani psům. Přinášíme vám proto čtyři tipy, jak se v parném létě o vašeho zvířecího parťáka starat.

  • 1.

    Hrozí přehřátí

    Psi nemají potní žlázy, tak se ochlazují tím, že zrychleně dýchají a vyplazují přitom jazyk. V extrémních horkách proto není dobré chodit se psem na přímé sluníčko, mohlo by dojít k přehřátí, především pokud máte aktivního psa a hodně běhá. Dopoledne nechte psa ve stínu trochu proběhnout na krátkých procházkách, delší venčení si nechte na večer. Doma nechte psa odpočívat v dobře větraných místnostech a samozřejmostí je čerstvá voda. Neměla by být ale ledová. Pejskovi ochlazujte vlažnou vodou tlamu a tlapky. Pro velmi náchylné psy na teplo existují také speciální chladící vesty.

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Pitný režim

    „Pokud v létě krmíte psa pouze suchými granulemi, měl by mít dostatečné zásoby vody, protože samotné granule obsahují málo vody a je pak potřeba speciálně v létě vodu v dostatečné míře dodávat. Krmení si vždy rozvrhněte tak, aby byl po něm pes minimálně hodinu v klidu, protože jinak mohou hrozit žaludeční komplikace", říká Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček. Pokud jdete se psem na delší procházku, vezměte mu s sebou speciální cestovní lahev, tak bude mít neustálý příjem vody a nemusí pít ze špinavých kaluží. V létě také kontrolujte kvalitu psích konzerv, v horku se mohou rychleji kazit.

    Než vezmete další pytel s levným krmením, raději si pročtěte, co všechno obsahuje.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Koupání v přírodě

    Koupání je lepší v pozdějších odpoledních hodinách, protože samotné plavání je pro psy vyčerpávající činnost a na přímém sluníčku se mohou rychle unavit. „Pokud se s pejsky koupete v moři, dejte pozor, aby zvíře vodu nepilo. Slaná voda má totiž projímavé účinky,“ dodává Martin Pučálka. Důležité pravidlo: Psa nikdy neházejte do vody. Z šoku by se mohl utopit!

    a
    Autor: archiv

  • 4.

    Chlupatý nebo dohola?

    Logicky se může zdát, že ostříhaný pes snáší letní vedra lépe než ten dlouhosrstý. Opak je ale pravdou. Delší chlupy pomáhají pejska ochlazovat a udržovat tepelnou regulaci těla. Pokud pejska ostříháte úplně na krátko, může hrozit rychlé přehřátí, úpal nebo dokonce i popálená kůže od sluníčka. Psí naháče natírejte krémy s vysokým UV faktorem.

    a
    Autor: archiv

     

     

Témata

pes léto zvířata

Dnešní horoskopy