Během května známý pražský Fotograf bez talentu mapoval životy lidí v Iráku, kde se válčilo. Boje tam proti Islámskému státu trvaly tři roky a skončily loni v prosinci. Teroristům se podařilo obsadit téměř polovinu území. Krajané ale i přesto dokázali zvítězit. Do teď se tam ale z masakrů vzpamatovávají.

„Viděl jsem zlomené životy, hektolitry slz, zničené vesnice a města, nevybuchlé nálože, ale také spoustu nemocných a postižených lidí nebo třeba min ukrytých v hračkách. Také jsem slyšel příběhy, které bych nejraději zase zapomněl,“ uvedl fotograf. Ten se rozhodl s osudem jedné mladé dívky podělit, aby si každý na válku udělal svůj »obrázek«.

Popravili jí bratra

Mladá žena přišla kvůli bojům o svého bratra a nyní žije v uprchlickém táboře. „Když jsme ještě bydleli v Mosulu, báli jsme se o život každý den, celé tři roky. Vždy po desáté hodině navíc letadla bombardovala město. Jako rodina jsme byli například svědky popravy parním válcem přímo na ulici a vyhazování lidí z výškových budov se slovy ,leť si za tím svým bohem'.

Bratr již to nemohl vydržet a chtěl utéci z Mosulu, ale ISIS ho zajali a následně drželi šest měsíců ve vězení. Otec za ním za tu dobu byl několikrát a nikdy mu nechtěli říci, co s ním zrovna je, když ale přišel naposledy, bylo mu oznámeno, že jeho syn bude za tři dny popraven. ISIS pak popravu veřejně promítali na ulicích města. Rodiče si popravu následně stáhli z internetu. Bratr byl popraven na břehu řeky, podřezáním hrdla. Nyní jsme s otcem i matkou v uprchlickém táboře. Již bez bratra,“ vyprávěla mladá žena českému fotografovi, která se i přes všechnu bolest dokázala smát.

Mladá dívka, které Islámský stát zabil bratra a nyní žije v uprchlickém táboru. I přes všechnu bolest se dokáže smát.
Autor: Fotograf bez talentu, archiv

Fotograf bez talentu 

Fotograf bez talentu je muž z Prahy, který médiím nikdy neukázal svou tvář ani pravé jméno. Zaměřuje se především na portréty a příběhy lidí. I když focení je jen jeho koníček, je v něm velmi dobrý. Má za sebou totiž řadu úspěšných projektů, například Putovní foťák, který proletěl všemi médii. Šlo o experiment, který měl ukázat, jestli zrcadlovku někdo ukradne.

Před rokem se mu podařilo vydat knihu My, děti slumu. Ta dokumentuje život v chudé Bangladéši. Teď chce přijít s pokračováním s názvem My, děti války, což je právě o bojích v Iráku. Pokud chcete umělce podpořit, dorazte v neděli na jeho jednodenní výstavu, která se koná od 14 do 20 hodin v holešovické kavárně Vnitroblock. Čekají vás tam také cestovatelské přednášky. Vstup je dobrovolný. Více se dozvíte na https://www.facebook.com/events/1020738958083375/

Tyhle a další fotografie na výstavě uvidíte. Za každou z nich se skrývá dojemný příběh:

Fotogalerie
6 fotografií