Na Moravském náměstí se sešli skateboardisté, longboardisté a příznivci parkouru. „Na longboardu lze jezdit na delší vzdálenosti a rychleji než na skateboardu. Bohužel tento sport není u nás zatím moc známý,“ říká longboardista Filip Palačko.

Parkour je složitý sport

Na náměstí vyrostla překážková dráha pro parkour. „Je to složitý sport založený na překonávání překážek, např. stromů, skal, laviček, často za pomoci akrobacie jako přemetů, skoků,“ vysvětluje parkourista Gabriel Harangi.

Proč festival zahajují právě “borďáci“ a parkour? „Tyto konkrétní sporty patří k těm vyloženě městským. Hlavní myšlenka festivalu je pracovat s veřejným prostorem města,“ tvrdí dramaturg festivalu David Butula.

Video
Video se připravuje ...

Brněnský netradiční Festival UPROSTŘED zahájen. Markéta Malá

Festival představuje netradičnost

Festival chce upozornit na méně tradiční kulturní a sportovní aktivity. „V rámci akce propagujeme menší kluby, spolky, kapely, které nejsou městem a státem dotované,“ říká vedoucí oddělení vnějších vztahů MČ Brno-střed Kateřina Dobešová.

Pořadatelé se snažili do programu zařadit činnosti, které spousta lidí může vnímat jako alternativní. „Sami by tyto aktivity nevyhledali, ale v rámci našeho festivalu zjistí, že je vlastně ona činnost zajímá. Jsou pak překvapení,“ říká Butula.

S tím souhlasí jedna z divaček, studentka Petra Hrachovcová. „O těchto sportech nevím nic, ale už tady na Moraváku koukám dvě hodiny. Hrozně mě to baví. Přitom jsem šla původně jen něco koupit. Obchody musí počkat,“ usmívá se.

Festival potrvá až do konce září 

Program celého několikaměsíčního festivalu bude hodně pestrý – na diváky čekají workshopy, sportovní, taneční anebo multimediální akce, procházky městem. „Festival UPROSTŘED je amalgámem, který spojuje a zastřešuje,“ tvrdí Batula. Více o festivalu najdete ZDE