Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Perly ze světa kouzel, „tajné“ spisky Rowlingové a 20. narozeniny Harryho Pottera

Autor: Veronika Šmídová - 
30. července 2018
08:00

V roce 2017 to bylo neuvěřitelných 20 let od chvíle, kdy se zrodil nejmilovanější čaroděj všech dob - Harry Potter. Výročí vydání prvního dílu oslavila Britská knihovna velkou výstavou o magii a folkloru, tématicky spjatou právě se světem malého kouzelníka s jizvou na čele. Bohužel ne každý fanoušek měl šanci se v Londýně exhibice zúčastnit, autoři se ji tak rozhodli vydat i v papírové podobě. Bohatě ilustrovaná kniha „Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel“ se v květnu konečně dostala i k českým čtenářům.

Je tomu víc jak 20 let, co se po boku legendárních postav jako je Sherlock Holmes, Dracula či Anna ze Zeleného domu zjevil nenápadný černovlasý chlapec s jizvou na čele. Nejprve se k nim přidal váhavě, nevěděl, zda mezi ně patří. Brzy po vydání „Kamene mudrců“ ale bylo po pochybách: právě se zrodil další literární velikán, který se zapíše do srdcí milionů čtenářů a jehož jméno budou děti znát i za sto let. 

K jeho 20. narozeninám otevřela Britská knihovna speciální „magickou“ výstavu, která nyní vychází v knižní podobě. Jednotlivé kapitoly se odvíjejí od učebních osnov bradavické Školy čar a kouzel. Na čtenáře tak čekají nejrůznější zajímavosti z oblasti bylinkářství, kouzelnické historie, astronomie či třeba obrany proti černé magii - a to jak ze světa Harryho Pottera, tak i toho mudlovského.

Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel | Albatros

Milovníci sedmidílné ságy zde navíc najdou opravdovou perlu - několik doposud nezveřejněných materiálů J. K. Rowlingové. Jde jak o kresby, tak ručně psané kapitoly s poznámkami, které se navíc v detailech liší od oficiálně publikovaných verzí. Jediným drobným nešvarem je absence překladu z angličtiny.

Atmosféru průvodce světem kouzel doplňují nádherné ilustrace Jima Kaye i další bohatý obrazový doprovod. Pro ty, kdo propadli kouzlu Harryho Pottera, je tak kniha téměř nutností.


J. K. Rowlingová

Harry Potter: Cesta dějinami čar a kouzel

Albatros, 2018

144 stran

Hodnocení: 95 %

Zobrazit celou diskusi