Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brambory, celer, řepa? Vitamínové bomby, které stojí pár korun a máte je pořád u ruky

/
  • Brambroy, tuřín, kapusta, celer i řepa - jsou nabité vitamíny a stojí pár korun.
    15. června 2018 ● 09:48

    Nejrůznější superpotraviny, exotické ovoce, chia semínka a další moderní pochutiny útočí na náš jídelníček. Jenže spoustu extrémně zdravé zeleniny roste i u nás. Její zdravotní účinky ale už často zapadly v zapomnění. Poznejte je zase!

  • 1.

    Brambory

    Tak obyčejná potravina, že nás možná ani nenapadne, jak je pro nás důležitá a prospěšná. Brambora neobsahuje žádný tuk! Jsou proto ideální při hubnutí, navíc mají velké množství vlákniny. Pozor ale na jejich úpravu – nejlepší jsou pečené a vařené v malém množství vody, kterou můžete také zužitkovat, protože do ní z brambor přejde řada výživných prvků. Obsahují ale i spoustu vitamínu C, antioxidanty, kyselinu listovou a hořčík, draslík a železo. Vůbec nejvíce zdraví prospěšných látek je pod slupkou, takže ideálně je konzumovat i s ní. Pozor ovšem na klíčky, které brambory mívají. Ty jsou toxické, takže je určitě vyřízněte, více naklíčené brambory už raději nejezte.

    Jestliže neodoláte bramborám jako příloze, uvařte si je ve slupce, mají tak nejnižší glykemický index a nebude vás pak tedy tolik honit mlsná.
    Autor: shutterstock

  • 2.

    Tuřín

    Býval běžnou součástí jídelníčku našich předků, nyní ho zná málokdo. Má přitom blahodárné účinky na močové cesty i pleť. Má minimum tuku a vysoký obsah živin. Také obsahuje vysoké množství »céčka«. Naši předci odvar z něho používali právě na nachlazení a infekci dýchacích cest. Pomáhá i v boji s paradontózou, protože udržuje zdravé zuby, dásně i kosti. Skrývá se v něm i další vitamín – »áčko« , který je prospěšný pro naše oči a »béčko« pomáhá správnému využití cukru v těle. Nastrouhaný kořen tuřínu navíc zklidňuje otoky, vředy i oteklé klouby.

    tuřín
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Řepa

    O jejím přínosu vypovídá i její lidový název – elixír mládí. Její účinky na naše zdraví jsou mnohačetné – posiluje nervy, upravuje srdeční rytmus, posiluje kosti, vlasy i nehty. Podporuje imunitu, takže je využívána při léčbě rakoviny. Zabraňuje zanášení cév, posiluje žlučník i játra. Má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku. Řepu by si měli ale odepřít lidé s problémy močových cest. Řepa totiž obsahuje kyselinu šťavelovou, která je dráždivá.  A protože je řepa slaďoučká, obsahuje až 8 % cukru, měli by si na ni dát pozor cukrovkáři.

    řepa
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Kapusta

    Pokud vás trápí žaludek nebo játra, sáhněte po kapustě. Výborné zdravotní účinky této zeleniny zůstávají bohužel dodnes nedoceněné. Kapusta snižuje i cholesterol, ta kadeřavá obsahuje i spoustu karotenů. Budete se možná divit, ale právě kapusta patří k snad nejzdravější kořenové zelenině. Kapustové listy navíc pomáhají při ischiasu a dokonce i ekzému. Stačí je prý naklepat, nahřát přiložit na noc.

    kapusta
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Celer

    Je to zelenina, která je doslova vitamínová bomba. Obsahuje více než osmdesát zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Má spoustu vitamínu C, listy obsahují vitamin A a kořeny vitamín B. Chrání tělo před plísněmi a bakteriemi, uklidňuje žaludek i střeva. Celer by měli jíst ti, kteří bojují s vysokým tlakem, mají problémy se zácpou a cukrovkáři. Tato zelenina zlepšuje funkci ledvin, snižuje riziko rakoviny žaludku, zklidňuje nervy, zvyšuje plodnost a účinkuje proti impotenci. Jeho afrodiziakální účinky znali už v dávném starověku.

    Celer je skvělý na potenci, ale umí také léčit spoustu nemocí
    Autor: Ludmila Dušková

Dnešní horoskopy