Brambory, celer, řepa? Vitamínové bomby, které stojí pár korun a máte je pořád u ruky
-
Nejrůznější superpotraviny, exotické ovoce, chia semínka a další moderní pochutiny útočí na náš jídelníček. Jenže spoustu extrémně zdravé zeleniny roste i u nás. Její zdravotní účinky ale už často zapadly v zapomnění. Poznejte je zase!
- 1.
Brambory
Tak obyčejná potravina, že nás možná ani nenapadne, jak je pro nás důležitá a prospěšná. Brambora neobsahuje žádný tuk! Jsou proto ideální při hubnutí, navíc mají velké množství vlákniny. Pozor ale na jejich úpravu – nejlepší jsou pečené a vařené v malém množství vody, kterou můžete také zužitkovat, protože do ní z brambor přejde řada výživných prvků. Obsahují ale i spoustu vitamínu C, antioxidanty, kyselinu listovou a hořčík, draslík a železo. Vůbec nejvíce zdraví prospěšných látek je pod slupkou, takže ideálně je konzumovat i s ní. Pozor ovšem na klíčky, které brambory mívají. Ty jsou toxické, takže je určitě vyřízněte, více naklíčené brambory už raději nejezte.
- 2.
Tuřín
Býval běžnou součástí jídelníčku našich předků, nyní ho zná málokdo. Má přitom blahodárné účinky na močové cesty i pleť. Má minimum tuku a vysoký obsah živin. Také obsahuje vysoké množství »céčka«. Naši předci odvar z něho používali právě na nachlazení a infekci dýchacích cest. Pomáhá i v boji s paradontózou, protože udržuje zdravé zuby, dásně i kosti. Skrývá se v něm i další vitamín – »áčko« , který je prospěšný pro naše oči a »béčko« pomáhá správnému využití cukru v těle. Nastrouhaný kořen tuřínu navíc zklidňuje otoky, vředy i oteklé klouby.
- 3.
Řepa
O jejím přínosu vypovídá i její lidový název – elixír mládí. Její účinky na naše zdraví jsou mnohačetné – posiluje nervy, upravuje srdeční rytmus, posiluje kosti, vlasy i nehty. Podporuje imunitu, takže je využívána při léčbě rakoviny. Zabraňuje zanášení cév, posiluje žlučník i játra. Má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a zinku. Řepu by si měli ale odepřít lidé s problémy močových cest. Řepa totiž obsahuje kyselinu šťavelovou, která je dráždivá. A protože je řepa slaďoučká, obsahuje až 8 % cukru, měli by si na ni dát pozor cukrovkáři.
- 4.
Kapusta
Pokud vás trápí žaludek nebo játra, sáhněte po kapustě. Výborné zdravotní účinky této zeleniny zůstávají bohužel dodnes nedoceněné. Kapusta snižuje i cholesterol, ta kadeřavá obsahuje i spoustu karotenů. Budete se možná divit, ale právě kapusta patří k snad nejzdravější kořenové zelenině. Kapustové listy navíc pomáhají při ischiasu a dokonce i ekzému. Stačí je prý naklepat, nahřát přiložit na noc.
- 5.
Celer
Je to zelenina, která je doslova vitamínová bomba. Obsahuje více než osmdesát zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Má spoustu vitamínu C, listy obsahují vitamin A a kořeny vitamín B. Chrání tělo před plísněmi a bakteriemi, uklidňuje žaludek i střeva. Celer by měli jíst ti, kteří bojují s vysokým tlakem, mají problémy se zácpou a cukrovkáři. Tato zelenina zlepšuje funkci ledvin, snižuje riziko rakoviny žaludku, zklidňuje nervy, zvyšuje plodnost a účinkuje proti impotenci. Jeho afrodiziakální účinky znali už v dávném starověku.