Pro projekt získala společnost Beleco grant na pětiletou péči o přírodu. Koně na 70 hektarech pastvin pomohou s jejich údržbou, budou je chránit před zarůstáním. Stádo po příjezdu z Anglie podstoupilo aklimatizaci. Ošetřovatelé mimo jiné prověřili jeho zdravotní stav.

„Koně budou pastvinu zabydlovat postupně během příštích několika let. Počítáme s tím, že se stáda přirozeně rozrostou. Počet koní tak v budoucnu bude odpovídat rozloze pastviny,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která má zavedení pastvy koní v Podyjí na starosti.

Proč koně? Spasou všechno!

Koně budou udržovat téměř sedmdesátihektarovou plochu. „Na rozdíl od domácích zvířat nejsou vybíraví a spásají i ty nejhorší porosty, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a řadu druhů motýlů, kteří jsou na nich závislí,“ popsal přínos pastvy odborný garant projektu Pavel Marhoul.

Návrat divokých koní je součástí projektu Military LIFE for Nature. Hlavním účelem projektu je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, jež ke svému životu potřebují plochy s různorodou nelesní vegetací. Projekt zajišťuje péči o přírodu v pěti bývalých vojenských územích v různých částech České republiky, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000.

Projekt vede ochranářská organizace Beleco, která na něm spolupracuje se společnostmi Wetland a Česká krajina, která má zavedení pastvy koní v Podyjí na starosti.

Video: Soutěž policejních koní.

Video
Video se připravuje ...

Policisté z osmi států poměří o víkendu své síly v jezdectví. Diváci se mohou těšit na atraktivní program. Policie ČR

Fotogalerie
6 fotografií