Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Italská politička „bez tváře“ konečně po 15 letech odhalila svůj obličej. Bála se mafie

Autor: Darina Jíchová - 
14. června 2018
18:22

Italská poslankyně za Hnutí pěti hvězd Piera Aiellová (51) přes 15 let musela kvůli vlastnímu bezpečí skrývat svou tvář. Je totiž jednou ze svědkyň v případu vedeném proti italské mafii. Politička byla svědkem vraždy svého manžela v roce 1991. Po letošních volbách se jí podařilo získat křeslo v parlamentu a nyní se rozhodla vystoupit z anonymity a odhalit svůj obličej, informoval deník The Guardian.

Během své kampaně musela vyzývat voliče, kteří chodili na její besedy, aby ji nefotili ani nepořizovali záznamy jejího vystoupení, před lidmi většinou seděla zahalená do černého neprůhledného šálu. „Dostávala jsem výhrůžky smrtí, strávila jsem nějaký čas v programu na ochranu svědků, musela jsem zůstat v naprosté anonymitě,“ řekla reportérům Guardianu.

„Cítím se jako znovuzrozená, zase můžu ukázat svou tvář a beze strachu se podívat světu do očí. Svou znovunabytou svobodu si užívám,“ prohlásila Aiellová. V březnu kandidovala za M5S do parlamentu za Sicílii, jako kandidátka stojící proti mafii měla značné sympatie a křeslo nakonec získala.

Žena bez tváře zabodovala

„Noviny mi přezdívaly žena nebo kandidát bez tváře, všude mě doprovázela ochranka, voliči nikdy neviděli moji tvář, a přesto se mi je podařilo oslovit a dostala jsem se do parlamentu,“ prohlásila poslankyně.

Italská poslankyně Piera Aiellová po 15 letech odhalila svou tvář. Italská poslankyně Piera Aiellová po 15 letech odhalila svou tvář. | reprofoto/twitter

Aiellová byla ve 14 letech přinucena provdat se za Nicola, syna mafiánského bosse Vita Atria. Jejich manželství nebylo šťastné, Nicolo ji bil a psychicky týral. On i jeho otec byli zavražděni znepřáteleným klanem v roce 1991. „Přišli k nám do restaurace a zabili ho, poznala jsem je, znali se s Nicolem od dětství. Manžela jsem nemilovala, ale o jeho vraždě jsem nemohla mlčet,“ uvedla Aiellová. Od té doby žila pod novou identitou a mimo svou rodnou Sicílii, její výpověď už vedla k zatčení desítek mafiánů.

„Žila jsem jako ve vězení, pod neustálým dohledem policie a úřadů. Bez ochranky jsem nemohla jít nikam. Loni jsem se rozhodla převzít kontrolu nad svým životem a vrátit se domů. V parlamentu chci dosáhnout toho, aby byla lidem jako já, těm, co se rozhodli sebrat odvahu a vystoupit proti mafii, poskytnuta lepší ochrana, aby nemuseli žít ve stínu a strachu.“

Hrozba mafie přetrvává

Přes snahu úřadů zůstává organizovaný zločin jedním z největších problémů Itálie, vliv Cosa Nostry na Sicílii, Camorra v Neapoli a ’Ndranghety v Kalábrii je stále silný. Kalábrijská mafie podle všech informací vede největší gang překupníku kokainu v Evropě.

Pro Aiellovou jako členku parlamentu bylo stále obtížnější vyhýbat se fotografům, proto se rozhodla vystoupit z anonymity a ukázat svou tvář. Politička je ale stále v ohrožení ze strany mafie a dál žije pod policejní ochranou. Aillová se zapojila do snahy o zpřísnění zákona proti politikům, kteří spolupracují s mafií. Rovněž podporuje svědky, kteří se rozhodli proti mafiánům svědčit u soudu.

Mnoho státních svědků v případech proti organizovanému zločinu oslavilo její zvolení a někteří dokonce požadují, aby byla v nové vládě jmenovaná náměstkyní ministra vnitra. „Rozhodla jsem se postavit se za ty, kteří se rozhodli vystoupit proti mafii. Už dál nebudeme přehlíženi. Kandidovala jsem, protože jsem já, zase jako Piera Aiellová, chtěla zpátky svou tvář. A teď ji mám,“ prohlásila během rozhovoru s Guardianem.

Zobrazit celou diskusi