Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt při hledání kešek: Asociace tvrdí, že je to bezpečná aktivita pro rodiny s dětmi, čtyři oběti podcenily pravidla

Autor: dce - 
15. června 2018
05:07

Oblíbená zábava se o víkendu stala osudnou partě keškařů v Praze. V podzemní části Motolského potoka je smetla vlna, která přišla s přívalovým deštěm. Dva se zachránili, jedna z nich (†27) zemřela, po čtvrtém – Honzovi se dál pátrá. K celé věci se vyjádřila i asociace geocachingu. Tvrdí, že jde o bezpečnou aktivitu pro rodiny s dětmi a čtveřice dobrodruhů jen podcenila bezpečnostní pravidla.

Když vstupovali do podzemí, bylo nebe modré bez mráčku a předpovědi o dešti nemluvily. Tak začátek dobrodružství, které se změnilo v tragédii, popisuje přeživší mladá žena. Čtyři keškaře spláchla v zatrubněné části Motolského potoka přívalová vlna. Silný proud, dlouhá chodba bez úchytů a příliš málo času hrály roli v událostech sobotního odpoledne.

Tři keškaře potok vyplivl do Vltavy, dva z nich přežili. Sedmadvacetiletá žena byla bohužel mrtvá, Jana Česala policie dál hledá. Vedení České asociace geocachingu vyjadřuje upřímnou soustrast pozůstalým oběti tragédie. Zároveň přejeme brzké uzdravení oběma zraněným,“ uvedl zástupce České asociace geocachingu na Facebooku.

„Hledání kešek je v drtivé většině případů bezpečnou a bezproblémovou aktivitou vhodnou i pro rodiny s dětmi. Pouze nepatrný zlomek keší má dobrodružnější charakter, vyžaduje dobrou fyzickou kondici, zvláštní dovednosti či vybavení. Při dodržování pravidel jsou však i tyto kešky bezpečné. Do této kategorie patřil i cíl skupiny z Motolského potoka. Daná keška byla správně klasifikována vysokou terénní obtížností s důrazným odkazem na pravidla pro bezpečný pobyt v podzemí. Ač vyšetřování této tragické události není dosud uzavřeno, zdá se, že hráči podcenili to nejzákladnější pravidlo, kterým je nevstupovat do podzemních prostor v případě hrozících intenzivních dešťů,“ dodal.

Asociace apeluje na to, aby lidé při hledání schránek dbali na bezpečnostní pravidla. „Geocaching není o nic rizikovější aktivitou než jakýkoliv jiný sport provozovaný ve volné přírodě.“

Tento muž zachránil dva lidi z Vltavy. Po bouři je smetl přívalový déšť.

Video  Tento muž zachránil dva lidi z Vltavy. Po bouři je smetl přívalový déšť.  - Tomáš Koníček, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

zarazenyprd ( 15. června 2018 14:52 )

Jedna keška lítá na družici ISS. Ta také není pro každého.

zarazenyprd ( 15. června 2018 14:05 )

Je rozdíl procházky v parku za slunečného odpoledne a horolezeckým výstupem za bouřky. U geocachinku jsou dvě stupnice - terén a obtížnost, obojí jedna až pět hvězdiček. Obtížnost je získávání souřadnic jedna - jsou přímo napsané, pět - vyluštit řádně zapeklitou záhadu. Terén - jedna hvězdička - dojede k ní mamka s kočárkem či někdo o berlích, dvě - dojdeš s rukama v kapsách...4 už musíš být dobrý sportovec, 5 - extrémní - jen pro někoho, musíš být třeba zkušený potápěč, horolezec... A když to nerespektuješ, blbě skončíš.

jasnovidec01 ( 15. června 2018 09:28 )

Podle profilu na fejsbuku dement a alkoholik,doplatil na frajeřinu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání