Nynější porucha byla podle mluvčí odhalena při běžné kontrole. „Nebylo to v provozu s cestujícími," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Aneta Řehková. Mechanici zjistili nedostačující pohyblivost kola u jednoho vozu lanovky, závada je v ložisku. „Vzhledem k prostorovému uložení není možné tuto závadu odhalit běžnou vizuální kontrolou," uvedla Řehková.

 

Oprava se protáhne tím, že z vozu bude nutné vyjmout nápravu a odvézt ji do servisní firmy, kde se budou měnit všechna ložiska. Náprava také dostane nová kola.

Oprava v dubnu

Počátkem dubna byl provoz lanovky preventivně přerušen kvůli poruše brzdného systému, znovu se rozjela v sobotu 21. dubna ráno. V březnu přitom lanovka podstoupila pravidelnou kontrolu před letní turistickou sezonou a po ní podle dopravního podniku vyhovovaly vozy všem požadavkům na bezpečný provoz.

Lanovka jezdí mezi Újezdem a Petřínem podle letního jízdního řádu od 09:00 do 23:30, ve špičce jede každých deset minut. Jízda končí poblíž petřínské rozhledny a hvězdárny a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům. Lanovku využívají také studenti nedalekých strahovských kolejí.

V létě je lanovka nejvytíženější, měsíčně sveze asi 200.000 lidí. V zimě to je v průměru 110.000 cestujících za měsíc. Za celý loňský rok přepravila 2,066 milionu lidí.

Poprvé se lanovka rozjela v létě 1891 u příležitosti jubilejní zemské výstavy. Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati, včetně nového mostu.