Vyrazit v létě v Česku na festival už dlouho neznamená rozhodnout se, zda zvolit Rock for People nebo Colours of Ostrava. Hvězdné obsazení nabízí čím dál víc festivalů napříč republikou. Z toho si navíc vyberou fanoušci všech žánrů a zkrátka nepřijdou ani příznivci československých kapel. Začátek festivalové sezóny se navíc čím dál více posouvá směrem k jaru.

Metronome festival

K nejmladším, festivalům, který za několik prvních ročníků ovšem získal cejch osvědčené adresy pro fanoušky hudby i pro kapely z Česka, Slovenska i zbytku světa, patří pražský Metronome festival. Ten poprvé rozezněl hlavní město v roce 2016.

Jde o dvoudenní festival, který ovládne Prahu vždy v druhé polovině června.

Program Metronome festivalu na rok 2018 najdete zde

Rock for People

V závěsu za Metronome je naopak jeden z nejstarších a největších festivalů na České scéně Rock for People. Ten se poprvé pořádal už v roce 1995 v Českém Brodě. Tehdy se ho zúčastnilo asi 1100 lidí a výtěžek ze vstupenek šel na pomoc Ústavu pro mentálně postižené děti v Bylanech, kterým zahrálo 18 kapel.

V roce 2007 se festival poprvé přesunul do svého dnešního působiště v Hradci Králové. Tou dobou už šlo o stálý bod v kalendáři hudebních fanoušků i řady kapel. Těch se v posledních letech na hradecké letiště vždy sjede více než sto.

Program festivalu Rock for People na rok 2018 najdete zde

Mighty Sounds

Největší český festival zaměřený na hudební styly punk, punkrock, rock’n’roll, reggae, ska a indie otevírá své brány tradičně otevírá během července už od roku 2005. Festival se koná v areálu letiště Čápův dvůr na okraji jihočeského Tábora.

Kromě nabitého hudebního programu navíc svým návštěvníkům nabízí i divadelní představení nebo doprovodný program, ve kterém můžete najít například fotbalový turnaj, nohejbal a další. Organizátoři si rovněž zakládají na své ohleduplnosti k životnímu prostředí. Na festivalu se proto používá recyklovatelné nádobí z palmových listů a vratné plastové kelímky.

Program festivalu Mighty Sounds na rok 2018 najdete zde

Colours of Ostrava

Červenec přivede hvězdy světové hudební scény i do areálu Dolních Vítkovic. Ty během čtyř prázdninových dnů už pravidelně patří festivalu Colours of Ostrava. Ten spojuje hudbu s divadlem, workshopy a dalším programem.

Poprvé se dnes již kultovní festival konal v roce 2002 ve Stodolní ulici a areálu na Černé louce. Od roku 2012 se pak přesunul do areálu Dolních Vítkovic, tehdy už na festival mířilo 29 tisíc návštěvníků, na které čekalo více než 200 bodů programu.

Program Colours of Ostrava najdete zde

České a Moravské hrady

Putovní festival České hrady odstartoval v roce 2005. Jeho lineup tvoří pravidelně především kapely z České republiky a Slovenska. Ten od poloviny července každý týden navštíví jeden z hradů v Česku a během srpna zamíří na ty moravské.

Program Českých a Moravských hradů na rok 2018 najdete zde

Sázavafest

Na přelomu dvou prázdninových měsíců se rovněž koná i Sázavafest. Ten se poprvé konal v roce 2001 na zahradě kulturního domu METAZ v Týnci nad Sázavou. Už rok poté se ale stěhoval do areálu Ostrov v Sázavě. Tím ale putování festivalu nekončilo. V roce 2007 se z kapacitních důvodů musel přesunout k městečku Kácov.

U kácova festival vydržel jen do svého 10. ročníku a v roce 2011 se na čas přestěhoval do areálu bývalých kasáren v Benešově. Tam se ovšem ohřál pouze dva ročníky a v roce 2013 se přesunul do svého zatím posledního působiště ve Světlé nad Sázavou.

Program Sázavafestu na rok 2018 najdete zde

Brutal Assault

V srpnu si pak přijdou na své fanoušci tvrdší hudby. V Jaroměři v pevnosti Josefov totiž začíná festival Brutal Assault. Ten se zároveň řadí i k festivalům s nejdelší historií. Jeho první ročník totiž proběhl již v roce 1996.

Kromě tvrdší muziky organizátoři přináší na českou scénu i inovace. V areálu festivalu se již dříve platilo žetony a od roku 2016 pak přešel na cashless technologii RFID náramků.

Program festivalu Brutal Assault na rok 2018 najdete zde

Fotogalerie
26 fotografií