Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tichá koalice ANO–ČSSD–KSČM zafungovala: EET bude platit dál i pro malé živnostníky

Autor: Jakub Veinlich - 
13. června 2018
12:21

Bylo teprve devět hodin ráno. Středa. A politici se stihli už dvakrát zabývat EET.  Poprvé téma týkající se elektronické evidence otevřela na brzkém jednání vláda. Ministři schválili návrh, že by drobní živnostníci nemuseli být připojeni trvale k internetu a tržby by odváděli jednou za čtvrt roku. Podruhé se o EET přeli poslanci. Ve Sněmovně je totiž návrh, který by nově vyjmul z povinnosti evidence tržeb drobné podnikatele, kteří neplatí DPH.

Malí obchodníci na trzích nebo provozovatelé malé večerky či hospody v obci, kteří mají za rok menší obrat než jeden milion korun. Přesně na ty míří novela zákona o EET, pod kterou je podepsáno na sedm desítek poslanců. Přesně tato skupina živnostníků by podle návrhu nemusela nově mít EET.

Poslanci se přeli nejen nad smyslem registrace účtenek, ale i nad tím, že jeden návrh na změny byl právě ve Sněmovně, a jeden komplexní nový návrh zákona schválila ráno vláda.

Tři třídy živnostníků podle komunisty

„Naše práce by měla být systémová v tomto směru,“ řekl ve Sněmovně poslanec ČSSD Roman s tím, že sociální demokraté, kteří zřejmě zamíří do vlády, nepodpoří sněmovní návrh a počkají si až na ten, který dorazí do Sněmovny z vlády. „Jsme připraveni projednat pozměňovací návrhy na hospodářském výboru, ale u vládní předlohy,“ doplnil.

„Pojďme se domluvit tak, že to necháme nějakou dobu běžet – ještě nejsou známé efekty, jsou to jen odhady,“ nabádal poslance předseda klubu KSČM Pavel Kováčik a rozdělil podnikatele do tří skupin.  

„Jedni říkají, že nám to nevadí, druzí – máme s tím problém, protože jsme malí, a pak je poslední skupina, kterým to vyloženě hodilo klacky pod nohy, jejich podnikání je postavené na tom, že nás všechny, tedy stát, šidí,“ rozdělil podnikatele předseda komunistického klubu.

„Hnutí ANO považuje drobné živnostníky za zbytečné. Klidně by se EET mohlo zrušit celé, protože účel, který jste tím zamýšleli, totiž zrušit živnostníky v malých obcích a městech, jste splnili,“ vyčetl vládním politikům Václav Klaus mladší z ODS. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura nechce čekat, až vládní návrh projde celým legislativním kolečkem, protože by živnostníci museli čekat na změny ještě řadu měsíců.  

Čílení Okamury

Návrh směřujeme druhé skupině, reagoval Stanjura na kastování živnostníků Pavlem Kováčikem. „Těm nejmenším, kterým to komplikuje život. Těm, co platí daně,“ dodal Stanjura.

Co nejdivější změnu pro živnostníky chce také bývalý ministr financí a předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Faktor času je důležitý a prosím, abyste tento návrh zvážili,“ apeloval na Sněmovnu.

„ČSSD se tímto hlasováním pomalu ale jistě stává vládní stranou,“ mluvil směrem k sociálním demokratům předseda hnutí STAN Petr Gazdík. ČSSD totiž držela basu s hnutím ANO. Z jeho poslanců vystoupil jen předseda klubu Jaroslav Faltýnek. A poslancům položil dvě otázky. „Je ČR členem EU? Je normální platit v EU daně?“ ptal se Faltýnek a přidal krátký příběh z rakouského outletu, kde se podle svých slov občas potká s poslankyní ODS Janou Černochovou. Když si tam jednou za čas něco koupí, prodavačka mu prý vnucuje pokaždé účtenku, kterou ale odmítá. Prodavačky ale účtenku dát musí, jinak prý dostanou pokutu. Vysvětloval Faltýnek důvod, proč i v ČR vláda zavedla EET.

Předseda SPD Tomio Okamura se obořil na ostatní poslance s tím, že debata vůbec nemusela dnes ve Sněmovně být, kdyby politici přistoupili při schvalování EET na jeho návrh. Ten vychází z německého modelu. „Kde se platí paušální daň a stát má svoje, ovšem je k tomu potřeba mnohem méně úředníků. Živnostníci nejsou terčem zbytečných kontrol,“ rozčiloval se Okamura, podle kterého stát obtěžuje a zatěžuje podnikatele. „Je to perzekuce živnostníků,“ dodal Okamura.

Poslanci nakonec návrh zákona ve Sněmovně zamítli. Pro bylo 98 ze 173 přítomných poslanců. Pro hlasovalo 74 ze 75 přihlášených poslanců ANO, všech přítomných 11 sociálních demokratů a 13 ze 13 přihlášených zástupců KSČM.

Video  Nové EET pokladny: Umí i „trknout“ obsluhu, když ignoruje hosta.  - Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček
Video se připravuje ...

Sněmovna se k EET tedy znovu vrátí, až poslancům přijde vládní návrh, který ovšem navrhne zamítnout na oplátku opozice.

anna1234 ( 13. června 2018 16:20 )

.. a opačně .. žádná úřednice ze státní správy by se NIKDY nešla živit jako kosmetička, holička, masérka na volnou nohu i kdyby podle tebe měla xkrát vyšší plat. Divné, že?

marmat ( 13. června 2018 15:41 )

TROLLÍ šéf má vlastní osobní nik "kopírka a tapetka".....z vlastního IQ = NULA!

marmat ( 13. června 2018 15:39 )

Zajímavé daně "možná kápnou" od Vietnamců.....ale nejen z tržišť...většina má krásné kamenné prostory na prestižních adresách !!!

marmat ( 13. června 2018 15:36 )

Žádná kosmetička, kadeřnice a masérka by nešla NIKDY pracovat za úřednický plat...tedy do státní správy....za plat matrikářky, finanční úřednice, sekretářky vedoucího odboru. Měla totiž 2-3 x víc "vlastníma rukama - bez účtenky".Často pouze "Rekvalifikovaná rychlokvaška".

marmat ( 13. června 2018 15:30 )

Jsou i hospodští, kteří trpí zavedením EET, ale zároveň připustí, že skončila česká "cochcárna"....A to my víme dlouho, že neplatit daně JINDE ve světě byl vždy velký malér....Tady se některým provozovatelům zkrátka dostalo s EET "nečekaně" světového pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa