Policie už dříve případ odložila s tím, že Pokluda nevěděl, že se jedná o padělky, proti čemuž právník Bohdalové Michal Morawski podal stížnost. Tu teď vrchní státní zastupitelství vyslyšelo. Kriminalisté se prý nevypořádali s tím, že Pokluda klienty vědomě klamal. „Své klienty uváděl v omyl, že se jedná o obrazy z propadlých zástav Komerční banky. Tím vyvolal v těch klientech předpoklad, že jsou to kvalitní prověřené obrazy, že to nejsou žádné padělky,“ uvedl Morawski pro web Českého rozhlasu. Sama Bohdalová už se k věci vyjadřovat nechce.

Právě fakt, že Pokluda předstíral, že vystupuje jménem banky, pro kterou pracoval, je důvodem, proč se policisté znovu musejí případem zabývat. „Poškozeným je nabízel s legendou, že se jedná o prodej od sběratelů, klientů banky, významných osobností, dědictví nebo o prodej přímo od banky. Je nepochybné, že se jednalo o nepravdivé informace a lze dovodit, že s ohledem na předmět prodeje i ceny za jednotlivé obrazy takovéto informace mohly významně ovlivnit rozhodnutí kupujících pořídit si hodnotné a finančně nákladné originály uznávaných malířů,“ cituje Radiožurnál dokument státního zástupce Petera Pješčaka, který má k dispozici. Zajímá jej také, jestli Pokluda zisky z obrazů, které přeprodával, zdanil.

Sám Pokluda policii uniká, naposledy jej vystopovali v Istanbulu, předtím na Fidži. Dříve u výslechu však uvedl, že o tom, že jsou obrazy padělané, nevěděl. Komerční banka, po které chce Bohdalová a další poškození náhradu škody, se od věci distancuje.

„Nabídka obrazu přišla z oficiálního e-mailu Komerční banky, takže to byla normální investice jako jakákoliv jiná, jako bych kupoval dluhopisy nebo cokoliv jiného. Proto si myslím, že je za to zodpovědná banka. Dělal to její zaměstnanec,“ trvá na svém další poškozený, režisér Ivan Zachariáš.

Fotogalerie
10 fotografií