V péči o Menzela se střídá s Olgou a pravidelně za ním jezdí do Rehabilitační nemocnice Beroun, kam ho převezli ke konci května. A vidí, jak se ze dne na den zlepšuje. „Na Malvazinkách, kde byl kvůli rehabilitaci tři měsíce, jsem posun, co se týká jeho zdravotního stavu, neviděla,“ svěřila Blesku Řádová, která pro Menzela pracuje už od roku 1989.

Dokonce se mu v berounské nemocnici zdárně hojí proleženiny na zádech, se kterými ho tam přijímali. Režisérova asistentka tak potvrzuje informaci Blesku, že byl převážen v děsivém stavu.

Na vlastní oči

„Ten dekubit (odborně proleženina, pozn. red.) na zádech jsem viděla na vlastní oči! Nebyl to hezký pohled...,“ komentuje Řádová, která za režisérem nikdy nejezdí s prázdnou.

„Aby mohl Jirka chodit, musí posílit. Je moc slabý, tak mu všichni, kdo za ním jezdíme, vaříme. Domácí českou kuchyni, a především výživné bujony. Pořádný vývar má moc rád,“ odhaluje paní Míla, aniž by chtěla jakkoli shazovat nemocniční kuchyni. „Domácí strava je ale domácí strava. Také mu pravidelně dělám a vozím fresh džusy, těmi nikdy nepohrdne,“ popisuje.

Milé návštěvy

U režiséra na návštěvě tráví prý vždy několik hodin. „Dělá mu to moc dobře. Tuhle jsem u něho byla pět hodin. To si na mne vymyslel, abych mu neodešla, že má hlad. Nejlíp mu ale bezkonkurenčně dělají návštěvy Olgy a jejich holčiček. To je pro něj asi ten nejúčinnější lék,“ říká.

Věří pořád, že se Menzel ještě dá do kupy. „Nic se nedá uspěchat, vždyť od operace mozku uběhlo teprve půl roku. Jsem ale přesvědčena, že to dokáže! Vždyť byl tak blízko tomu, aby si ho povolal bůh. A on zůstal mezi námi,“ dodává Míla.

Víte, že...

Míla Řádová pracovala také jako asistentka Seana Conneryho (87), otce Angeliny Jolie Jona Voighta (79) či Barbry Streisand (76), se kterou se přátelí dodnes.

VIDEO: Jiří Menzel (80) se po 204 dnech utrpení učí znovu mluvit!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Menzel (80) po 204 dnech utrpení: Učí ho znovu mluvit! Blesk TV

Fotogalerie
24 fotografií