Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Trump se chvástá dohodou s Kimem. Rakeťák ale odzbrojil spíš Donalda

Autor: Petr Holec - 
12. června 2018
18:45

Šílenství se přitahuje. Takže teď málokoho překvapí, že si americký prezident Donald Trump padl tak dobře do oka na summitu v Singapuru se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. „The Donald“ se nejspíš podíval „malému Rakeťákovi“, jak mu rád říká, do očí a uviděl tam kus sebe. Pak oba podepsali deklaraci, v níž se Severní Korea zavázala ke „kompletní denuklearizaci Korejského poloostrova“.

Trump i Kim jsou známí tím, že neradi šetří sebechválou. V Singapuru to ale přece jen trochu přehnali, když Trump například Kima označil za „talentovaného“ muže, co se „velmi stará o svůj národ“. Ano, stará: nemalá část národa kvůli jeho zločinnému managementu země hladoví, což je ovšem v KLDR ještě lepší život. Nemálo lidí totiž hladoví i v nápravných pracovních táborech, jejichž brutální režim nemá daleko ke genocidě. Sám Kim nicméně hlad určitě nemá, jak poznáte z jeho milé tváře. Až moc miluje tyrolské rösti.

Trump označil historicky první setkání a následné čtyřhodinové jednání lídrů obou zemí za „fantastické“, jak říká většině věcí, co dělá. Kim se sice zavázal, že přestane být „malý Rakeťák“ a zruší svůj jaderný arzenál, co mu občas ulétne, jenže závěrečná deklarace neobsahuje žádná závazná čísla ani data. Kim se vlastně jen znovu zavázal k tomu, k čemu už se zavázal po jednání s Jižní Koreou v dubnu tohoto roku. A po němž Trump málem singapurský summit zrušil, protože Kim znovu začal být hubatý.

Navíc i denuklearizací si USA a KLDR představují trochu jinak: Trump chce kompletní, rychlé a hlavně kontrolované jaderné odzbrojení, zatímco Kim si představuje dlouhý proces bez konečného data, během nějž si klidně sem tam dál vystřelí nějakou raketu, aby se neřeklo. Osobně důležitější jsou pro něj Trumpovy bezpečnostní záruky, že na něj nesešle „oheň a hněv“, jak mu slíbil ještě nedávno, než v něm objevil talentovaného státníka. Kim totiž určitě nechce skončit jako někdejší libyjský diktátor Kaddáfí, který se kvůli Západu taky vzdal raket, načež na něj Západ seslal ty své a nakonec ho stihla brutální smrt, vedle níž je i Kimův gulag v podstatě pohlazení.

Singapurské „fantastické setkání“ znamená v nejlepším případě začátek něčeho, kde nikdo nezná konec. Trump zatím nechal sankce vůči KLDR v platnosti, oznámil však pozastavení společných cvičení USA s jihokorejskou armádou. Kim si zatím své atomovky ponechá, a pokud nějakou další nevystřelí zbytečně rychle, čekají nás nejspíš další „fantastická setkání“ střídaná „ohněm a hněvem“. Jisté je jen jedno: zatím spíš Kim víc odzbrojil Trumpa než naopak.

1_2_3 ( 13. června 2018 00:18 )

Ale nemýlím, časem uvidíš.

1_2_3 ( 13. června 2018 00:15 )

To dělaj i v USA za bílého dne. Víš ty co lidí zmizí denně beze stopy? Já si určitě nemaluji jen klady, na to jsem realista. Pokud to tak vyznělo, pak to ber jako ironii.

1_2_3 ( 12. června 2018 22:45 )

No jasně, že se setkají, oni věděli, že dnešní den nic nepřinese a EU konečně prozře a bude se snažit o obchody právě s Ruskem a Čínou.

1_2_3 ( 12. června 2018 22:43 )

To je jedno jak kdo vypadá, Zemanovi to stále ještě pálí.

1_2_3 ( 12. června 2018 22:40 )

Asi to bude jinak: Kim nebude vyhrožovat a Donald zruší sankce. Víc toho nebude. V Německu je poplach, už tam dávají opakovaně Wagenknecht, která říká, že Evropa bez Ruska nemá jistotu. Už se i Němci poohlížejí po nových partnerech z východu, jmenují krom Ruska všechny země BRICS. No a už ukazovali dokonce i Čínu v lepším světle. Česko tohle ví už dávno.

Zobrazit celou diskusi