Muže bolel v sobotu večer zub, zamířil proto na zubní pohotovost do Úrazové nemocnice. Lékařce až při ošetřování přiznal, že je nakažený hepatitidou typu C. Stomatoložka okamžitě vyšetření přerušila a zavolala strážníky.

Tím, že lékařce hned nepřiznal závažné infekční onemocnění, vystavil celý zdravotnický personál v ambulanci závažnému zdravotnímu riziku. Nakaženi mohli být i další pacienti. Tento typ žloutenky se přenáší krví a slinami. Obojí se v zubní ordinaci vyskytuje běžně,“ upozornil vedoucí oddělení pohotovosti Úrazové nemocnice Jan Filipinský.

Lékařka byla v šoku

Následné přiznání muže, že o svém onemocnění ví už od roku 2005, lékařce podle strážníků vyrazilo dech. „Podle nemocničních záznamů totiž zjistila, že za tu dobu navštívil pohotovostní ordinaci už čtyřikrát,“ vysvětlil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Lékařka nyní bude žít v obavách, že se při jeho ošetření mohla nakazit. „Převzali si ho proto policisté s podezřením na spáchání trestného činu,“ upřesnil Ghanem. Za šíření nakažlivé lidské nemoci mu hrozí až 3 roky vězení.

Co je hepatitida typu C?

Objevena poprvé v roce 1989, přesto je jí ve světě nakaženo už asi 150 milionů pacientů. Nemoc poškozuje játra, dochází i ke zduření žil jícnu a žaludku, což může vést k vykrvácení a smrti. V České republice je odhadem 40 tisíc nemocných pacientů. V pražském Ikemu dokážou více než 90 % z nich vyléčit. Příznaky mohou být skryty i několik let. Je to typická nemoc pro narkomany a ty, co často střídají sexuální partnery. Její inkubační doba trvá 150 dnů.



Pokud kapička infikované krve zaschne na běžném povrchu, je virus hepatitidy C schopen přežít 16 hodin až 4 dny. Je tak odolnější než virus HIV, který může takto existovat pouze několik hodin. Virus chřipky je nakažlivý pár hodin až jeden den.

VIDEO: Žloutenka typu C není tak rozšířená, jako typ A, která před nedávnem skolila i náměstka brněnského primátora.
Video
Video se připravuje ...

Žloutenka sužující Brno skolila i zeleného náměstka Blesk TV

Fotogalerie
4 fotografie