Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kandidáti ČSSD už se chystají na vládnutí. Budoucí ministři dostali od Hamáčka úkoly

Autor: Jakub Veinlich - 
13. června 2018
05:02

Až v pátek bude jasné, zda ČSSD vůbec vstoupí do vlády. Kandidáti na ministry už se ale nyní chystají na svou práci. Jak zjistily Blesk Zprávy, dostali od předsedy strany Jana Hamáčka jasné úkoly. Někteří už za sebou mají i první schůzky. Nejtěžší boj se čeká kolem kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho, kterého prezident Zeman označuje za sluníčkáře a ve vládě ho nechce. Poche se však svých ambicí nevzdává. A co plánují Petr Krčál, Antonín Staněk či Miroslav Toman?

Nejbližší klíčové datum pro případnou menšinovou vládu ANO a ČSSD bude tento pátek. Sociální demokraté mají zveřejnit výsledky vnitrostranického referenda, které má odpovědět na otázku, zda má strana do vládního projektu s tolerancí KSČM vstoupit.

„Jak vidím jeho průběh, myslím si, že se členové spíše přikloní k podpoře vlády. A jsem velmi rád za vysokou účast členů, podle mého názoru se na konci bude blížit nebo dokonce překročí 50% hranici. Ale samozřejmě výsledky jsou tajné, takže to je můj odhad, který může být zkreslený, protože lidé v mém okolí spíš podporují vstup do vlády,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy kandidát na ministra zahraničních věcí Miroslav Poche.

O účasti ve vládě s ANO hlasovali členové ČSSD v 930 místních organizacích, tedy v 85 pct. Podle neoficiálních informací se většina zatím kloní pro vstup do vlády.

„Informace jsem získal od pana předsedy (ČSSD Jana) Hamáčka a ten říká, že to je 60 ku 40 ve prospěch dohody (s ANO)," řekl v pondělí novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip. Právě komunisté by měli při hlasování o důvěře vládě kabinet tolerovat.

Hamáček už rozdal první úkoly

V referendu  mohou členové ČSSD hlasovat až do čtvrtka. O víkendu má premiér Andrej Babiš (ANO) navštívit v Lánech opět prezidenta Miloše Zemana a představit mu kandidáty na ministry. Ti, které už navrhnul za ČSSD Jan Hamáček, už dostali od svého stranického šéfa první úkoly.

„Každý z našich kandidátů na ministry dostal za úkol připravit priority pro svoje působení na ministerstvu,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám s tím, že sice nechce předjímat výsledky referenda, ale chce, aby byli kandidáti za ČSSD případně připraveni.

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Já už mám za sebou celou řadu schůzek z rezortu ministerstva vnitra a další chystám,“ doplnil bez dalších podrobností Hamáček ke svým přípravám na převzetí ministerstva, které ve stávající vládě v demisi řídí bývalý policista Lubomír Metnar.

Pokud prezident případnou vládu jmenuje a kabinet získá v polovině července důvěru, budou mít ministři perné první dny v úřadech. Během léta totiž musejí najít dohodu nad státním rozpočtem pro příští rok. I proto se v pondělí měl sejít adept ČSSD na ministra práce a sociálních věcí Petr Krčál s předsedou odborů Josefem Středulou. Ze schůzky nakonec ale kvůli rodinným záležitostem Středuly na poslední chvíli sešlo.

Šéf odborů i přesto Blesk Zprávám řekl, že s Krčálem už má své dobré zkušenosti i z jeho práce jako náměstka na ministerstvu nebo jako šéfa pracovní skupiny tripartity.

„Speciálně u ministerstva práce budu vždy rád, když tam budou lidé, kteří tu tématiku znají, ovládají a jsou schopní okamžitě nasednout do rozjetého vlaku. Nebude se muset enormně učit nic nového, což je výhoda každého, kdo na takový post přichází,“ neskrývá naději Středula.

Petr Krčál je dnes také ředitelem pelhřimovského Domova Jeřebina, kde se starají o mentálně postižené. V případě, že se skutečně stane ministrem, přenechá křeslo ředitele jednomu ze svých dvou dosavadních zástupců.

„Mám připravené tři zásadní priority – personální stabilizace ministerstva, důchody,“ popsal své přípravy Krčál. Revizi chce Krčál udělat také v rodinné politice. „Kde se mi zdá, že byly některé věci šité horkou jehlou,“ doplnil pro Blesk Zprávy Krčál s tím, že vše je připravený představit Miloši Zemanovi, až si ho pozve na první konzultační schůzku.  

Poche se nechce vzdát

Kandidát na ministra kultury Antonín Staněk je v zahraničí, o čemž prý předseda strany ví. Některé schůzky má možný ministr kultury už za sebou, další jsou naplánované. Své priority ale poslal Blesk Zprávám v krátké textové zprávě.

„Ochrana nezávislosti veřejnoprávních médií, posílení živého umění a jeho role ve společnosti, síť obecních knihoven a jejich role,“ nastínil Staněk první body, se kterými by se jako ministr chtěl vypořádat. Vše chce ale komentovat až po výsledcích vnitrostranického referenda – tedy až bude jasné, zda skutečně ČSSD do vlády půjde.

V zahraničí je v těchto dnech také adept na ministra zahraničí. Jako europoslanec totiž zasedá Miroslav Poche o ostatními ve Štrasburku. Právě s ním má prezident Miloš Zeman největší problém. Kvůli názorům na migrační krizi, které vepsal do svého blogu v roce 2015, odmítá Zeman Pocheho jmenovat. Europoslanec ale věří, že nakonec ve vládě usedne. I když podle informací Blesk Zpráv od jeho nominace ustupují už i v Lidovém domě – tedy centrále ČSSD.

„Nové role jsem připraven se zhostit a nechci ustupovat žádnému tlaku,“ řekl Poche v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Sám se už také podle svých slov na křeslo v Černínském paláci připravuje. „Podílel jsem se na zahraničněpolitické části programového prohlášení, konzultuji různé věci tak, abych byl připraven, protože nás čekají na přelomu června a července důležité věci,“ řekl k plnění „domácího úkolu“ od předsedy Hamáčka Poche.

Těmi důležitými věcmi mohl mít na mysli zasedání Evropské rady na konci června, nebo Summit NATO v Bruselu 11. a 12. července, na kterém bude zastupovat Českou republiku prezident Miloš Zeman.

Nováčkem v příští vládě - ale ne nováčkem na ministerstvu zemědělství - bude dosavadní prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Zemědělství už totiž řídil například ve vládě Jiřího Rusnoka. Zatím není členem ČSSD, ale po jmenování ministrem si prý podá do strany přihlášku. 

Do úřadu má zatím přichystané podle svých slov čtyři priority. 

Chce řešit společnou zemědělskou politiku. „Není absolutně možné, aby byl konkrétně České republice nejvíce krácen rozpočet pro zemědělský a potravinářský sektor, a to až o 20 %. Rozhodně budu usilovat o zachování stávající úrovně podpory z EU tak, aby se v sektoru mohly rozvíjet malé, střední i velké podniky,“ řekl k první prioritě Blesk Zprávám Toman.

Aktuální je také druhá jeho priorita – tedy řešení sucha, včetně zadržování vody v krajině. „Prioritou je pro mne jednoznačně zabezpečení pitné vody pro obyvatele, vody pro energetiku, ale i pro závlahy a zemědělský sektor,“ dodal Toman, podle kterého je Česká republika střechou Evropy. Mezi své další hlavní úkoly na ministerstvu pak zařadil boj s kůrovcem a kvalitní potraviny. “Budu jednoznačně trvat na ochraně českého trhu a důsledné kontrole dovážených potravin s eventuálním zákazem dovozu od výrobců, kteří se opakovaně proti našim spotřebitelům prohřešili,“ tvrdí dosavadní šéf Potravinářské komory.

Hlasování o důvěře asi v polovině července

Pokud ČSSD schválí vstup do vlády, mohl by ji prezident jmenovat v týdnu od 25. června – tedy týden před prázdninami. Od té doby poběží Andreji Babišovi 30denní lhůta, ve které musí Poslaneckou sněmovnu jako premiér požádat o vyslovení důvěry. Koalice ANO a ČSSD podporovaná KSČM má v Poslanecké sněmově celkem 108 hlasů.

havran2 ( 13. června 2018 12:58 )

Jak to vypadá bude Babiš držet ochrannou ruku nad těmi krádežemi ČSSD ! ! !

hu11 ( 13. června 2018 11:22 )

To budeme mít vládu k pohledání a celý ten ancábl povede trestně stíhaný Bureš ( STbák )

marmat ( 13. června 2018 10:46 )

Babiš udělal kuličku s materiálem, který se JEHO neštítí, ale ani se neštítí vydírání...Komentátor DEMO-BLOK se neštítí ničeho....! Čas ukáže velmi jasně kdo je kdo! A nebude to trvat dlouho. Piráti mají ďolík jasně tíhnoucí ke Kalouskovi-to je Titanik.

marmat ( 13. června 2018 10:40 )

Podle posledních průzkumů je ČSSD na dně....pokud bude ZLOBIT a PROVOKOVAT, není na řadě Babiš, ale Volič - ztrestá do kulatýho čtverečku !!!

1pravda1 ( 13. června 2018 10:06 )

Rozhodně by ČSSD neměla dostat ministerstva, na kterých vládla strašně a to je Marksové Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde je na její činnost podáno trestní oznámení a Chovancovo Ministerstvo vnitra, kde se nyní vyšetřují Chovancovy úlety a rozkrádačky. A TAKÉ - VYHODIT TOHO ŠÍLENCE STŘEDULU, TEN BY TAK ROZHAZOVAL PENÍZE, ŽE BYCHOM SKONČILI SE SCHODKEM 100 MILIARD KORUN! a ještě tím vládu vydírá a hrozí nátlakem a vydíráním.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa