Geocachingu se v České republice věnují tisíce lidí, tzv. kešek, tedy schránek, které při své zálibě podle GPS souřadnic hledají, jsou v terénu rozmístěny dokonce desetitisíce. „Existuje široké spektrum kešek. Část jich je dosažitelná na invalidním vozíku, převážná většina je turistického charakteru a část z nich je fyzicky náročnější,“ popsal pro Blesk.cz mluvčí ČAGeo Slávek Hoblík. 

Tři z těch náročných jsou umístěny u Motolského potoka. Do jeho podzemního koryta se v sobotu vydala parta čtyř kamarádů - 32letý muž se svou 27letou přítelkyní a jejich dva přátelé. Jenže nedbali varování meteorologů, že do Prahy dorazí prudké přívalové deště.

Ty je nakonec zastihly v tom nejhorším momentě - v době, kdy procházeli spletitým podzemím pod pražskými Košířemi a pátrali po schránce. Před vodou nebylo kam utéci, vlna je nekompromisně spláchla a 27letou dívku připravila o život. Dvěma z nich se povedlo vyváznout s odřeninami, po posledním členovi výpravy hasiči a policisté zatím bezúspěšně pátrali v sobotu večer i celou neděli, pokračovat budou během pondělního dopoledne.

„V tomto případě došlo k podcenění základních principů pohybu v podzemí. Jedno ze základních pravidel je nechodit tam, když hrozí přívalové deště. Vypadá to na hrubé podcenění bezpečnosti a přípravy,“ myslí si Holbík. Přímo v popisu kešky je přitom explicitní varování. „Přívalový déšť je suverénně největší hrozbou při návštěvě kanálu. Než se vydáte na cestu, zkontrolujte předpověď počasí. Hlásí-li déšť, nic neriskujte a odložte návštěvu na jindy. Uvědomte si, že při opravdu intenzivním dešti se může průtok vody v kanále zněkolikanásobit během několika minut.“ 

Kešky na mostech

Je na zodpovědnosti geocacherů, aby zvážili své limity a dbali případných varování, která owneři, tedy zakladatelé jednotlivých keší, k popisu svých schránek umísťují. Ti se při vytváření nových kešek zase řídí základními pravidly a zvyklostmi, které v komunitě panují, fungují také tzv. revieweři, kteří kontrolují elementární náležitosti keše a snaží se pomoci upřesnit, zda se nová schránka na dané místo hodí, či nehodí.

Česká asociace geocacherů funguje pouze jako neformální autorita. „Keše umísťují lidé, kteří by měli respektovat právní předpisy a používat zdravý rozum,“ říká Hoblík s tím, že v České republice jsou pravidla pro umísťování keší ve srovnání s okolními státy přísnější. „V Německu jsou například běžné keše na mostech. U nás se tam nedávají, protože se stávalo, že lidé volali policii s tím, že na místě našli bombu. My chceme, aby to byla příjemná zábava, která těší lidi a zároveň neohrožuje okolí,“ zdůrazňuje. 

Po neštěstí v Motolském potoce zřejmě několik geocacherských pravidel přibude. „V současné době probíhá debata a komunita geocacherů na událost bude nějakým způsobem reagovat. Nechci říkat zpřísněním pravidel, ale jejich zpřesněním,“ říká Hoblík.

Video
Video se připravuje ...

Geocachingový tým smetl příval vody: Jedna žena utonula Redakce Blesk

Fotogalerie
50 fotografií