Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Venku je vedro k padnutí, čeští houbaři přesto nelení. Podívejte se na ty macky

  • Autor: jg,zb,rys - 
    12. 6. 2018
    05:35

    Asi byste čekali, že v horku a žáru posledních dnů po hříbku či bedle ani nezakopnete. Houby! Rostou a to překvapivě hodně.

  • 1.Zlínsko, Lucie Gerychová (30) se sestrou: Našly jsme i bělolanýže

    Lucie (vpravo) se sestrou Klárou nasbíraly celý košík Lucie (vpravo) se sestrou Klárou nasbíraly celý košík | Z. Schnapka, Pavel Ryšlink, Jana Gogová

    Optimistická je Lucie Gerychová (30) z Kašavy na Zlínsku. „Sezona začala výborně, teď to vypadá na pauzu, ale určitě se pak rozjede jako na konci ta loňská,“ věří Lucie, která je čerstvou držitelkou »profilicence« tedy znaleckého osvědčení z Krajské hygienické stanice. Znamená to, že musí umět rozeznat i houby, které jsou u nás naprostou vzácností. Díky svým schopnostem objevila tento týden velkou kuriozitu. „Se sestrou jsme našly u nás hodně vzácného bělolanýže obecného. Je to takový příbuzný světově proslulých pravých lanýžů,“ říká Lucie. Kromě toho nasbíraly celý košík lišek, kozáků habrových a hřibů dubových. Sucha se prý nebojí. „Loni to bylo dlouho slabé, pak jsme třeba našly za dvě a půl hodiny 654 krásných zdravých hřibů smrkových,“ vypráví Lucka, která ráda vyráží za houbami i do exotických destinací, třeba do Kanady a na Vánoce je sbírává i v daleké Asii. „My jsme houbařská rodina. Sbírá taťka, babička, sestra, máme to prostě v genech,“ směje se profihoubařka, která jinak pracuje jako zubní technička.

    Vdálený příbuzný pochoutky

    Bělolanýž roste pod zemí, v dospělosti částečně vylézá na povrch. Tvarem i velikostí připomíná bramboru, povrch je bělavý až hnědavý, často rozpukaný. Mladé plodnice jsou chutné, ale pravým lanýžům se chutí nemohou vyrovnat. A cenou také ne. Zatímco o bělolanýže gurmáni  nemají zájema ani se s ním neobchoduje, dostal nedávno italský houbař za jeho blízkého příbuzného – 1,3 kg vážícího lanýže bílého – v přepočtu téměř 5 milionů korun. A jak si na bělolanýži pochutnat? Skvělé je nastrouhat ho na smažená vajíčka, orestovat jen na másle, nebo ho usušit a rozemlít na houbový prášek. 

  • 2.Tachovsko, Hana Bernhardtová: Zakopla jsem o bedlu

    Hana s krásnou bedlou Hana s krásnou bedlou | Z. Schnapka, Pavel Ryšlink, Jana Gogová

    Velké překvapení zažila Hana Bernhardtová u obce Třebel na Tachovsku. Nehledala, přesto o velikou bedlu na procházce doslova zakopla. „Rostla přímo u cesty. Byla jsem hodně překvapená, že jsem teď našla tak velikou bedlu. Vše je letos nějak posunuté,“ míní. Jen trochu lituje, že s úlovkem hned utíkala domů, aby z něj udělala řízky. „Měla jsem víc projít les, určitě by tam byly další,“ dodává.

  • 3.Prostějovsko Lucie Ošlejšková (30) s manželem: Přinesli jsme praváky a suchohřiby.

    Selfie s úlovkem Selfie s úlovkem | Z. Schnapka, Pavel Ryšlink, Jana Gogová

    Celý koš suchohřibů a praváků přinesla z lesa Lucie Ošlejšková (30) ze Soběsuk na Prostějovsku. S manželem cíleně vyrazili směrem k drahanskému kopci. „Sice ještě není úplně sezona, ale u nás v předchozích dnech zapršelo a pak hned zas bylo teplo, takže jsem si byla jistá, že domů nepůjdu s prázdnou, V lese vůbec sucho nebylo. V botách jsem měla rybník a kalhoty mokré po kolena,“ řekla Lucie. Z hub, které ráda sbírá, ale nerada zpracovává, udělala manželovi a dceři chutné řízky, část zmrazila a část věnovala tchýni a babičce. Sama si na hřibových řízkách nepošmákla. „Já mám houby nejraději pod pečeným masem,“ vysvětlila.

     


naidka ( 9. června 2018 09:38 )

Kurnik šopa, to jsou macky a ta bedlička mňam mňam.

Zobrazit celou diskusi