Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kontroverzní český nákup radarů padá? NATO odmítá dovoz ze zemí mimo alianci

Autor: ČTK, nkov - 
8. června 2018
15:27

Podle bezpečnostního výboru NATO není možné, aby byl do aliančního systému zapojen systém, který nepochází z členské země NATO. Týká se to i nákupu mobilních radarů pro české armádu za asi 3,5 miliardy korun z Izraele. ČTK to dnes sdělilo tiskové oddělení ministerstva obrany. Výbor NATO bude podle českého ministerstva hledat řešení problému, protože se týká více členských států aliance.

Radary chce Česká republika koupit z Izraele od státního podniku Elta Systems, nákup osmi přístrojů má stát asi 3,5 miliardy korun. Podpis smlouvy byl už několikrát odložen. Když minulý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) odcházel z funkce, zakázku označil za připravenou k uzavření.

O stanovisku výboru Air and Missile Defence Command and Control Security Acreditation Board (ASAB), zodpovědného za nastavení bezpečnostních pravidel systémů NATO, ministerstvo informoval ve čtvrtek Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Zde byl zástupce české strany informován, že podle výboru není přípustné, aby do systému NATO byl zapojen systém, který nepochází z členské země NATO,“ uvedlo ministerstvo obrany. Důvodem mají být případná bezpečnostní rizika, která s sebou nesou necertifikované softwarové systémy.

Ministerstvo dodalo, že protože jde „o obecnější integrační problém“, který řeší více členských států NATO, předseda komise Michael Bauer uložil úkol zjistit a stanovit postup, jak v těchto případech postupovat dál. „Státy NATO totiž ne vždy kupují výzbroj z vlastní produkce,“ poznamenalo ministerstvo obrany.

Šlechtová nákup radarů pozastavila

„Problémy jsou od toho, aby se řešily,“ reagovala na informaci ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Slíbila, že osobně „dohlédne na to, aby se tématu věnovala náležitá pozornost na všech úrovních evropských koordinačních systémů“. Podle obrany ministryně řešila problém i na dnešním zasedání ministrů obrany členských států NATO.

Radary chce Česká republika koupit z Izraele od státního podniku Elta Systems, nákup osmi přístrojů má stát asi 3,5 miliardy korun. Nové 3D radiolokátory MADR mají nahradit zastaralé radary sovětské výroby, které už řadu let přesluhují, a zajistit armádě přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů.

Podpis smlouvy byl už několikrát odložen. Když minulý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) odcházel z funkce, zakázku označil za připravenou k uzavření. Jeho nástupkyně Šlechtová ale uzavření tendru odložila. Vadilo jí to, že český kybernetický úřad nedal jasné stanovisko k zapojení radarů do systému NATO. Náčelník generálního štábu Aleš Opata ve středu uvedl, že potíže se zapojením byly odstraněny. Dnešní zprávu Opata označil za novou informaci.

Šlechtová nedávno prohlásila, že ministerská inspekce zjistila u některých dosud neukončených tendrů závažná pochybení. Obrátila se proto na Vojenskou policii. Mluvila v této souvislosti především právě o radarech. Záležitostí se na počátku týdne zabývalo i předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) poté řekl, že se domluvil se Šlechtovou na postupu ohledně nákupu.

 

Video  Generál NATO Petr Pavel: Spojenci neví, co si o nás mají myslet. Češi jsou vlastenci jen když se vyhrává ve sportu  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Taurus70 ( 8. června 2018 17:15 )

 Stejne jak za bolsevika ,nic se nezmenilo akorat tam si sel aspon nekdy obcas nekdo sednout,tady se nam smeji do obliceje a tvrdi ze za to nikdo nemuze takze vse je vlastne Ok.

fotrpjotr ( 8. června 2018 16:34 )

Proč je nekoupí a nezaplatí USA,žoldáci v NATO jsou přece jejich sluhové a navíc,radary budou využívány pouze pro jejich zájmy.

Zobrazit celou diskusi