Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trumpovi se na summit G7 nechtělo, pohádal se s Macronem, Mayovou nechce ani vidět

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. června 2018
14:23

Dnes začíná dvoudenní summit skupiny vyspělých zemí G7, jehož dějištěm je golfový areál v La Malbaie v kraji Charlevoix v kanadské provincii Quebec. Celé jednání bude podle médií poznamenáno spory mezi Spojenými státy a šesti dalšími předními ekonomikami světa. Prezident USA Donald Trump má navíc v úmyslu odjet ze summitu G7 před jeho skončením. Podle stanice CNN se nezúčastní části jednání věnované klimatickým změnám.

Brzký odjezd amerického prezidenta potvrdil Bílý dům. Na diskusi o životním prostředí bude podle CNN jeden z prezidentových poradců. Summitu předcházela ostrá debata mezi Trumpem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem vedená na Twitteru a týkala se amerických cel na dovoz hliníku a oceli.

Izolované Spojené státy

Stanice CNN uvedla, že ještě ve čtvrtek večer Trump o své účasti na summitu polemizoval a dotazoval se poradců, jaký smysl má do Kanady vůbec jezdit, uvedla CNN s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Bylo mu prý řečeno, že neúčast na celém jednání by znamenala, že couvá z toho, co tak hrdě začal.

Francouzský prezident Macron, který už v Kanadě je a jednal s tamním premiérem Justinem Trudeauem, vzkázal, že americkému prezidentovi možná nezáleží na tom, že je v izolaci, ale že ostatních šest členů skupiny je připraveno podepsat dohodu mezi sebou, bude-li to třeba. „Protože těchto šest zemí představuje hodnoty, hospodářský trh, který má za sebou historickou váhu a který je nyní skutečnou mezinárodní silou,“ napsal Macron.

Slovní přestřelka na Twitteru

Po jednání s Trudeauem řekl, že mezi přáteli se obchodní válka vést nesmí a že bude chtít na summitu Trumpa přesvědčit, aby cla na hliník a ocel odvolal. Kromě USA do sedmičky nejprůmyslovějších států patří Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada a Německo. Do roku 2014 spadalo do tehdy G8 také Rusko, jeho členství bylo ale po anexi Krymu pozastaveno. Summitu se zúčastní také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk

Trump se na Twitteru dotazoval, proč Evropská unie a Kanada veřejnost neinformují, že roky využívají proti USA masivní obchodní cla a necelní obchodní omezení. „Naprosto nespravedlivé vůči našim zemědělcům, dělníkům a podnikům. Zrušte svá cla a omezení, nebo my se jim více než vyrovnáme!“ napsal Trump. V tomtéž duchu pak opakoval: „Prosím, řekněte premiérovi Trudeauovi a prezidentovi Macronovi, že USA účtují masivní cla a vytvářejí necelní omezení. Obchodní přebytek EU s USA činí 151 miliard dolarů a Kanada zadržuje naše zemědělce a ostatní.“

V jiném tweetu Trump označil Trudeaua za pohoršeného a dovolávajícího se tradice americko-kanadských vztahů, avšak podle prezidenta Trudeau nemluví o tom, že „Kanada uplatňuje 300procentní sazby na mléčné výrobky“. „Poškozuje naše farmáře, zabíjí zemědělství!“ stojí v Trumpově tweetu.

Útok na Mayovou

Trumpovi poradci rovněž sdělili novinářům, že prezident se nehodlá na summitu setkat s britskou premiérkou Theresou Mayovou. „Unavuje mě její tón učitelky ze základní školy,“ uvedl podle zdroje Trump. Bývalý diplomat tvrdí, že se prezidentovi nelíbí chování Mayové. „Stěžoval si na to, že po něm pořád jen něco chce, prezident má pocit, že Británie Spojené státy využívá,“ vysvětlil reportérům deníku Telegraph.

Mayová se k Trumpovu komentáři nevyjádřila. „Chci se soustředit na to, abychom společně dosáhli kompromisu, který bude výhodný pro všechny členy G7. Takový je úděl politika,“ řekla tisku. Prezident USA se mimo jednání summitu v Quebecu sejde s Macronem i s Trudeaum. Tématem jejich hovoru bude zrušení cel.

Trump se podle CNN soustřeďuje na přípravu schůzky se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, která se má konat 12. června v Singapuru, což je další důvod, proč se tázal, zda je jeho přítomnost na summitu G7 nezbytná.

yokky ( 8. června 2018 14:40 )

mr. trump jen jed La Malbaie je moc pekna krajina bude se ti tam libit....pojez, ty dobroty a let👍 domu👍👍👍👍👍👍🐱‍🏍🐱‍🏍

Zobrazit celou diskusi