Botanická zahrada na Novém městě láká na výstavu živých beobratlých živočichů. Ty nachytal společně se svými studenty Petr Šípek z katedry zoologie. „Pracujeme se zvířaty, které mají průměrnou dobu života tři neděle. Chytali jsme jen dva měsíce předem,“ svěřil zoolog. Výstava právě z toho důvodu potrvá pouze do 17. června.

Během čekání na výstavu řada nachytané havěti nepřežila. „S tím se musí počítat. Sbírali jsme třeba housenky a během toho se nám zakuklily. Když budeme mít štěstí, ještě se nám vylíhnou,“ ukazoval na housenky lišaje pryšcového, který je na výstavě také k vidění. 

Lov nejen v Česku

Sběr probíhal nejen u nás. „Chytali jsme v Česku, nejvíce na jižní Moravě, v jižních Čechách na Rudě, a pak v okolí Prahy, které je hodně botahé. A něco je i z jihu Evropy z Balkánského poloostrova, kam jezdíme na exkurze v rámci přirodovědecké fakulty,“ prozradil Petr Šípek. Lov přitom probíhal nejrůznějšími způsoby.

Nyní si Pražané prohlíží širokou plejádu bezobratlých živočichů od pavouků, přes včely a kraby. Dokonce je tady i k vidění největší vodní hmyz na světě, kterým je takzvaná mohutnatka, která sem byla na výstavu přivezena až z Maďarska. Co se velikánů z Česka týče, můžete tady vidět našeho největšího cvrčka - cvrčka polního.

Video
Video se připravuje ...

Bezobratlí v Botanické zahradě Eva Fornálová

Brouk s exkrementy

Největší rozruch pak vyvolává akvárko s exkrementem. „Podívej. No fuj,“ běžela malá holčička ke skleněné nádobě. Uvnitř ní nenalezla hrdobce, jak jej popisovali v Marečku podejte mi pero. Kuličky hovínek si tady převaluje brouk, který se jmenuje výkalník pečlivý. „Toho v přírodě jen tak nespatříte. Je na pokraji vyhubení,“ svěřil zoolog.

Bezobratlí vymírají

Aby si návštěvníci prohlédli několik stovek zvířat, je většina bezobratlých uložena v malých boxech. „Víme, že to pro ně není nejideálnější, ale je to důležité v propagaci bezobratlých," vysvětloval Šípek, který chce poukázat i na to, jak se příroda vlivem člověka homogenizuje.

Místo pro přírodu dle zoologa ubývá, a chybí tak prostor i pro hmyz. „Chceme lidem ukázat, co okolo nás žije. Bezobratlých markantně ubývá. Kdysi bylo možné narazit v centru na motýla, dnes ne. Babočka paví oko byla za našeho mládí k vidění běžně,“ poukazoval na vymírání drobných živočichů. Podrobné informace o jednotlivých bezobratlých zjistíte při komentované prohlídce. Zoologové vám rádi na vaše všetečné otázky zodpoví.

Kdy? Do 17. června
Kde? Botanická zahrada UK, Na Slupi
Vstupné? 50 korun

Ochutnávka z živé výstavy:

Fotogalerie
58 fotografií