Syn italských emigrantů, kteří se v Británii živili prodejem zmrzliny, je na Ostrovech vnímán jako táta všech tamních paparazzi. Tomuto odvětví fotografie, které sám pomáhal vytvářet, se v roce 1954 začal věnovat z čistě pragmatických důvodů.

Byl rok po korunovaci Alžběty II. (92) a tehdy 18letý Bellisario vycítil příležitost, jak na mladé panovnici vydělat – inkognito fotit její soukromí a všech dalších z královské rodiny. Ta ho přitom moc nezajímala. „Byl to čistý kalkul, byznys. Noviny mi za podobné snímky slušně platily, tak proč toho nevyužít,“ vzpomínal před lety.

Mezi jeho nejslavnější a zároveň nejvtipnější fotky patří ta z června 1970 zachycující prince Charlese (69), jak se prohání na vodních lyžích. Na ty ovšem připevnil obrácený stolek a na něj ještě židli, na níž při jízdě seděl…

Muž, který byl trnem v oku zejména prince Philipa (96), jenž se mimochodem zasadil o to, aby většina deníků Bellisariovy fotky nepublikovala, se »paparazzování« věnoval až do konce 70. let.

Pak přesedlal na vážnější témata, začal fotit válečné konflikty v Severním Irsku a v Africe. V roce 1990 skončil kvůli problémům s páteří na vozíku, z kterého už nevstal.

Kolekci fotek prodal za 16 milionů Kč

Před pěti lety dal Bellisario katalog svých více než 20 tisíc fotek do aukce. Prodaly se za téměř 16 milionů korun, peníze putovaly na charitu Reach for Rights. Tu založil sám Bellisario a jejím posláním je pomoc sociálně slabým.

Manžel princezny ho chtěl přejet autem

Bellisario se dostával do soudních sporů se členy královské rodiny, kteří ho opakovaně žalovali za narušení soukromí. Většinou vše končilo pokutou. Ovšem jednou šla žaloba opačným směrem – Bellisario v roce 1971 obvinil tehdejšího manžela princezny Margaret (†71, sestry královny Alžběty II.), lorda Snowdona (†86), že se jej pokusil zabít! Prý na něj úmyslně najel autem a chtěl ho srazit. Snowdon vyvázl jen s pokutou 20 liber za neopatrné řízení…

 

Fotogalerie
94 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Novomanželé Harry a Meghan: Zbavují se svatebních darů za 200 milionů! Tereza Kühnelová