Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Saúdi si pozvali tým OSN, aby je pochválil. Dopadlo to opačně: „Mučí se tu.“

Autor: Darina Jíchová - 
7. června 2018
16:15

OSN oznámila, že Saúdská Arábie využívá protiteroristické zákony jako omluvu pro mučení, potlačování disidentu a zadržování ochránců lidských práv. Své závěry předložila po pětidenní inspekci v arabském království, kam je pozvala místní vláda. Saúdové prý chtěli ukázat, jak se jim daří modernizovat svou zemi, uvedl deník Guardian.

Zpráva, která jasně uvádí, že jsou v Saúdské Arábii hrubě porušovaná lidská práva, má obrovský dopad. Vláda sama do svého státu pozvala vyšetřovatele z OSN - záměrem bylo prokázat, že země je liberální a staré zákony a zvyky se ruší a modernizují.

Tým vyšetřovatelů vedl speciální zpravodaj při OSN Ben Emmerson, během svého pobytu vyzpovídal saúdské politiky, soudce, policisty i prokurátory. „V zemi je potlačována svoboda projevu a kdokoli, kdo v jejím právu vystoupí, skončí i na několik let ve vězení. Někteří jsou dokonce odsouzeni na smrt,“ uvádí Emmerson ve své zprávě.

Bezúhonnost pro vysoké politiky

„Pro všechny vysoké úředníky a členy královské rodiny je zachována beztrestnost, přestože se dopouští závažných zločinů jako mučení nebo týrání. Aktivisté, kteří proti tomuto systému bojují, čelí perzekuci,“ stojí v šetření OSN. Inspekce proběhla před poslední vlnou zatýkání aktivistů, kdy ve vězení skončily desítky osob bojující za práva žen.

Když korunní princ Mohamed bin Salmán představil svůj reformní program Vize 2030, který mimo jiné upravuje postavení žen ve společnosti, OSN a humanitární organizace bojující za lidská práva ho přijala s nadšením. Následovaly královské výnosy, které ženám dovolovaly řídit, cestovat, studovat a pracovat bez svolení jejich opatrovníků. Princ rovněž zrušil nařízení, že se ženy musí zahalovat do dlouhých černých abájí (druh svrchního oděvu - pozn. red.).

Zatýkání aktivistek

Jen pár týdnů před tím, než saúdské úřady začaly vydávat ženám řidičské průkazy, vyšlo najevo, že policie zatkla hlavní aktivistky za ženská práva a další členy tamních humanitárních organizací. Vláda čelila značnému nátlaku, jak ze strany místních aktivistů, tak zahraničních vlád a 8 ze 17 zatčených propustila. Podle mluvčího úřadu státní bezpečnosti byli zatčení „v kontaktu se zahraničními skupinami a jejich společná činnost mohla vést k destabilizaci státu“.

„Pod vládou korunního prince Mohameda bin Salmána saúdská společnost čelí nejtvrdším raziím proti politickým disidentům v celé historii své země,“ sdělil Emmerson reportérům Guardianu. „Království sice začalo rozdávat první řidičáky, ale zároveň pozavíralo ty aktivistky, které se o tuto reformu zasloužily,“ prohlásil.

Nesvoboda v království

„Zvěsti o tom, že se Saúdská Arábie mění v liberální zemi, jsou naprosto mylné. Je tomu právě naopak. Za poslední dva roky využívala vláda svou veškerou moc, aby ovládla všechny sféry veřejného života svých obyvatel,“ oznámil Emmerson. „Měli bychom se stydět, že jsme přizvali Saúdskou Arábii do Rady pro lidská práva při OSN,“ dodal.

„Jurisdikce je plně pod kontrolou paláce, stejně tak zákonodárná moc. V království neexistuje žádná skutečná struktura moci, svoboda projevu, tisku nebo trhu,“ pokračoval Emmerson. Ve své zprávě uvedl, že mu vláda během inspekce odepřela přístup do vězení, on ani jeho tým rovněž nemohli vylechnout zatčené aktivistky. Podle Rijádu to nespadalo pod jejich kompetenci.

Emmerson uznal, že království čelí hrozbě terorismu, podle něho to ale není omluvou proto, aby při výslechu osob podezřelých z příslušnosti k teroristické skupině byly využívané mučící praktiky. „Většina přiznání je vynucená a neměla by být považována za směrodatná,“ napsal zpravodaj OSN.

 V letech 2009 až 2015 byly nahlášeny 3 tisíce případů, kdy se zadržený přiznal po hodinách mučení. „Jednalo se o bití, elektrošoky, spánkovou deprivaci a zadržování v temných stísněných prostorech,“ píše Emmerson. „Vláda jako výmluvu použila protiteroristický zákon z roku 2014, který obsahuje velmi volnou a širokou definici toho, co je to teroristický čin a povoluje získat přiznání jakýmkoliv způsobem,“ vysvětlil zpravodaj.

Emmersonovo řešení

V závěru svého šetření Emmerson a jeho tým doporučeje ustanovení nezávislého bezpečnostního úřadu, který by dohlížel na zločiny proti svobodě projevu (mluvného i psaného). Rovněž by ošetřoval obvinění vznesená proti policii a mučení během výslechu. OSN chce rovněž, aby byli propuštěni všichni zatčení aktivisté a aktivistky za lidská práva.

Rijád trvá na tom, že k zadržení aktivistů měl pádné důvody a podložená podezření. Odmítá také obvinění o mučení, jejich protiteroristický zákon je podle nich v souladu s mezinárodními normami. K jakému řešení přistoupí OSN, zatím není známé.

Taurus70 ( 7. června 2018 19:14 )

Tady je videt jak funguje feudalismus v plne sile,nejak se jim to seklo v 15 stoleti.

Zobrazit celou diskusi