Z první večerky si maskovaní kluci ozbrojení krátkou střelnou zbraní odnesli 10 tisícovek. To je nastartovalo a přepadli dalších šest obchůdků v Ostravě-Jihu. Z nich si ale už neodnesli vůbec nic. Prodavačky buď utekly, nebo je vyhnaly smetákem či slzným plynem. „Nevypadali jako zločinci a hlasem ještě připomínali děti,“ uvedl vedoucí ostravského kriminálního oddělení Radim Bena.

Nevydařené loupeže je od dalších zlodějin odradili. Kriminalisté prověřili zhruba stovku podezřelých, zhruba po půl roce ale pátrání ukončili. Policista, který zrovna nebyl ve službě, však den po přepadení našel u jedné z večerek maskovací kuklu a vzorek DNA z ní policisté uložili do své databáze. Dva roky se potom nedělo nic.

Až do letoška. Jeden z mladíků se vsadil, že ohlásí bombu v pražského obchodním centru policie ho nevypátrá. „Byl dost vychytralý, ale samozřejmě nám se to povedlo. Divil se, když pro něho kriminálka přišla domů,“ dodal Bena a pokračoval: „Jeho DNA se shodovala s tou z masky.“

Náseldovali zatčení celé partičky, všichni se přiznali. „V současné době studují, pracují. Myslím, že i ten devatenáctiletý kluk nebo muž, který volal na tu tísňovou linku, je tak poučený, že v životě už nic nespáchá,“ řekl Bena. Hrozí jim až deset let vězení.