„Co se týká samotného odhalování sprejerů, není to zcela jednoduché. Sprejeři mimo jiné pracují i ve dvojicích či skupinkách, to znamená, že někdo hlídá a případně upozorní na hrozící nebezpečí ze strany policie. Někdy k odhalení pomůže, že hlídka zaslechne typický zvuk pro protřepávání sprejů, či typický zápach barev,” uvedla mluvčí Městské policie Irena Seifertová. Například v minulém týdnu strážníci v Klučovské ulici v Praze 10 zadrželi muže, který vytvořil pod mostem na Jižní spojce graffiti o velikosti 12 metrů čtvereční.

Důležitá je prevence

V otázce sprejerství se hlavní město se zabývá zejména prevencí. „Po projednání s památkáři opatřujeme některé budovy například ochrannými nátěry, nebo elektronickými ploty - ty jsou například na pražském orloji nebo na Karlově mostě,” řekl ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Některé městské části mají legální plochy na graffiti

Na prevenci sází i v Praze 11, kde je 16 ploch, na něž mohou lidé legálně sprejovat. Ve čtvrtek se zde dokonce koná osvětová akce Graffiti JAM na legálu, která se koná každoročně od roku 2010, na níž sprejeři upraví legální plochu k dalšímu sprejování. „Právě tím, že zájemcům o graffiti umožňujeme umělecky se realizovat na těchto plochách, eliminujeme riziko škod,” uvedla pro ČTK mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová. Městská část za odstranění graffiti ročně zaplatí několik tisíc korun.

I Praze 9 se osvědčila stěna pro sprejery, která je v ulici Ke Klíčovu. „Soukromý vlastník ji po dohodě s MČ Praha 9 dal k dispozici příznivcům graffiti a jsou tu k vidění i opravdu umělecky zdařilá díla,” sdělila mluvčí Marie Kurková. Funguje zde také kamerový systém připojený na bezpečnostní složky. Důležité je podle Kurkové, aby si lidé všímali, co se děje v okolí. Za odstranění graffiti ročně radnice platí více než 100 tisíc korun, mnohonásobně víc však platí za zničená dětská hřiště.

Vandalismus ročně vychází na statisíce i miliony

Podobné je to v Praze 12, kde vandalové ničí dětská hřiště. Loni radnice zaplatila za odstranění graffiti 33 tisíc, dalších 1,6 milionu dala za opravy hřišť. Městská část proto nechává hřiště pravidelně kontrolovat. Sprejeři zde mohou tvořit díla na zdi podél Komořanské ulice.

Většina prostoru v podchodech vypadá stále stejně.
Autor: Daniel Vitouš

Legální plochy problém nevyřešily v Praze 3. Sprejeři si vybírají plochy ve frekventovaných ulicích, jakými jsou Koněvova, Husitská nebo Seifertova. „Nejčastěji k němu dochází na takových místech a domech, které jsou vidět,” sdělila ČTK mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. Na čtyřletý program Antigraffiti má Praha 3 vyčleněno 28 milionů.

V Praze 6, kde není žádná legální plocha ke sprejování, platí za odstranění graffiti ročně 4,2 miliony korun. Terčem sprejerů bývá například socha maršála Koněva, nejmenší zatížení je naopak v oblasti Liboce a Ruzyně.

Nemalou částku každý rok za odstranění graffiti zaplatí pražský dopravní podnik (DPP). Loni to bylo zhruba 22 milionů korun. Největší škody napáchali vandalové v metru. Za odstranění tagů a nápisů z metra DPP zaplatil 9 milionů korun a 7,8 milionu za opravy skel kvůli vyškrábaným a vyleptaným symbolům.
Fotogalerie
11 fotografií