Ponton Letňák není na Střeleckém ostrově žádnou novinkou. Jedná se už o čtvrtý ročník. „Myšlenka se zrodila v roce 2012, kdy jsme se rozhodli navázat na tradici letních kin, ale řekli jsme si, že v tak hezkém prostředí je škoda nepořádat další kulturní akce. Ponton pak bylo ideální místo pro pořádání menších hudebních koncertů, které se nám sem podařilo přenést z Malostranské besedy,“ prozradila Adéla Ščurková, mluvčí Malostranské besedy, která zdejší letní akce pořádá.

Koncert zdarma

Na pontonu můžete převážně zažít koncerty kapel, které se snaží prorazit. My jsme se na jeden vypravili, abychom zjistili, jak to na „Střelečáku“ žije. Přestože hudební večer, během kterého vystoupí hned tři kapely, startuje v sedm hodin večer, ještě krátce před odbitím celé zbývá pár míst u stolů volných. Ovšem jakmile znojemská kapela The Queues odehraje první tóny, ponton se zaplňuje nově příchozími. Po dalších třiceti minutách už stojí lidé v uličkách, aby měli co nejlepší výhled.

Video
Video se připravuje ...

Na Střelečáku to žije! Letňák láká místní i turisty. Eva Fornálová

Balkónové lože i piknik v trávě

Letňák o sobě dává vědět už z dálky. Nejenom že při pohledu z mostu Legií zahlédnete na plováku velký nápis „vstup zdarma“, jakmile odstartuje koncert, na jedné straně mostu je rázem plno. Zastavují se tady hloučky turistů, kteří se zaposlouchali do hudby na vodě. „Je to perfektní. Dolů se nám nechce, navíc se zdá, že tam je stejně plno. Chvilku tu pobudeme a pak se zas vydáme vstříc městu,“ těšil se Patrik s kamarády z živého koncertu.

Ti, kteří nemají rádi mačkání se před pódiem a zároveň nechtějí balkónový výhled ve stoje, volí posezení v parku. I tam se totiž zvuk rozléhá, což je pro milovníky hudby skvělá zpráva. „Chodíme sem každoročně na koncerty poznávat nové interprety. Je to super, že si u toho navíc můžeme udělat piknik,“ zmínila Aneta, které přitom vůbec nevadí, že na hudebníky nevidí.

Novinky

Letňák se snaží nezaostávat a vymýšlet novinky. Například letos si můžete poslechnout kvalitnější zvuk. „Novinkou je určitě nové pódium s novou a lepší aparaturou a rozšířili jsme spolupráci s novými subjekty, proto také pořádáme rozmanitější akce než dosud. Další novinkou je nová nomádská kavárna CocoVan, která je sama o sobě krásným místem na krásném místě,“ upozorňovala tisková mluvčí na nový podnik uprostřed parku. Výhodou této kavárny jsou stolky s židličkami. A tak pokud už jsou zabrané lavičky, nemusíte se bát, že z večerní schůzky odejdete se zeleným pozadím. Aktuální program nadcházejících akcí objevíte tady.

Prohlédněte si, jak to tady žije:

Fotogalerie
43 fotografií