Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

14 NEJ receptů zesnulé královny dobrot z remosek Kariny Havlů (†66)

/
  • Karina Havlů
    11. června 2018 ● 10:39

    Říká se, že výjimeční lidé žijí po smrti dál v srdcích ostatních. Nesmrtelnosti v dobrotami hýčkaných žaludcích ale nejspíš dosáhne průkopnice originálních metod vaření Karina Havlů (†66). Blesk přináší jejích 14 kuchařských kuchařských klenotů – 7 vegetariánských a 7 z remosky, které ji proslavily i v zahraničí.

  • 1.

    Nejúspěšnější knížka Vaříme v remosce vyšla i v Anglii, kde se prodalo 40 tisíc výtisků
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Karina Havlů zemřela o uplynulém víkendu a konec života jí ztrpčily exekuce, do nichž se dostal její manžel Igor Holub. Podle své kamarádky herečky Dany Homolové (66) milovnice dobrého jídla kvůli trápení už ani nejedla. Zemřela na celkové vyčerpání organismu. „Už několik dní předtím ale byla v kómatu,“ smutní Homolová. V době své největší slávy přitom Karina Havlů patřila mezi nejúspěšnější autorky kuchařek u nás.

    Svým umem výrazně přispěla k obnovení zašlé slávy českého vynálezu – proslulé remosky. „Nemusíte hlídat teplotu, skrz skleněné víčko vidíte, co se s pokrmem děje,“ nedala na ni Karina Havlů dopustit. Díky její kuchařce se pak v remosce naučily vařit nejen české, ale i anglické hospodyňky.

  • 2.

    Králičí stehna na rozmarýnu a víně

    Králičí stehna na rozmarýnu a víně
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 4 králičí stehna, 2 cibule, 3 větší stroužky česneku, 2 snítky čerstvého rozmarýnu (nebo 1 vrchovatá lžička sušeného), 100 ml vývaru (i z kostky), 100 ml bílého vína, hrst petrželové natě, 2 jarní cibulky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř.

    Postup: Králičí stehna omyjeme, osušíme a mírně osolíme. V nízké míse remosky rozehřejeme olej, vložíme stehna, po obou stranách je opečeme dozlatova, vyjmeme je a uchováme v teple. Do téhož tuku dáme drobně pokrájenou cibuli, poloviční množství nasekané petrželky, jemně pokrájený česnek a rozmarýn, a když cibule začne zlátnout, vložíme zpět králičí stehna a nepatrně je opepříme. Podlijeme je vínem, alkohol necháme vydusit, přilijeme vývar a dusíme dál doměkka. Hotová králičí stehna podáváme s vařenými bramborami nebo s pečivem, trochu podlitá šťávou a posypaná zbylou nasekanou petrželkou a jemně nasekanou zelenou cibulkou.

  • 3.

    Pikantní kuřecí stehna na kari koření

    Pikantní kuřecí stehna na kari koření
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 4 kuřecí stehna, 2 cibule, 1 lžička chilli papričky, 1 lžička kari koření, 250 g měkčích rajčat, 200 ml vývaru (i z kostky), hrst petrželky nebo pažitky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř.

    Postup: Stehna potřeme směsí pomleté chilli papričky, kari koření a soli, vložíme je do rozpáleného oleje v nízké remoskové míse a opečeme ze všech stran. Stehna vyjmeme, uložíme na teplé místo a ve zbylé šťávě necháme za občasného promíchání zesklovatět drobně pokrájenou cibuli. K ní pak přidáme opět stehýnka, spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, podlijeme nepatrně vývarem a za občasného podlévání zbytkem vývaru dusíme stehýnka doměkka a omáčku do zhoustnutí. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží a se zeleninovým salátem.

  • 4.

    Makovec

    Makovec
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 300 g polohrubé mouky, 500 g mletého máku, 150 g práškového cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, mléko podle potřeby, zavařenina, vanilinový cukr na posypání.

    Postup: Všechny uvedené suroviny smícháme a zalijeme potřebným množstvím mléka, abychom získali řídké těsto. Důkladně promíchané těsto vlijeme do hluboké vymazané a vysypané mísy remosky, zakryjeme rozpáleným víkem a upečeme dorůžova. Vychladlý moučník rozřízneme podélně napůl, potřeme zavařeninou, znovu spojíme a pocukrujeme. Krájíme na porce.

  • 5.

    Ražniči s vepřovým masem

    Ražniči s vepřovým masem
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 600 g vepřového masa z kýty, 2 cibule, 100 g anglické slaniny, 8 hlaviček žampionů, 4 menší rajčata, 1 větší paprika, 1 – 2 lžičky grilovacího koření, trochu oleje na grilování, sůl (pouze v případě, že grilovací koření není slané).

    Postup: Maso nakrájíme na kostky, posypeme grilovacím kořením, očištěnou papriku a slaninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli a rajčata na kolečka. Střídavě pak jednotlivé suroviny, včetně očištěných hlaviček hub, napichujeme na jehly, které vložíme do nízké mísy remosky, přikryjeme předem rozehřátým víkem a necháme grilovat. Během grilování potíráme ražniči olejem smíchaným s grilovacím kořením. Podáváme s chlebem, hořčicí, kečupem a nakládanou zeleninou.

  • 6.

    Pórek v alobalu

    Pórek v alobalu
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 8 středně velkých pórků, 2 větší stroužky česneku, 100 g másla, sůl.

    Postup: Pórky důkladně propláchneme vodou, překrájíme na poloviny a na jedné straně odshora dolů rozřízneme tak, aby se nám nerozpadly. Měkké máslo smícháme s prolisovaným česnekem a trochou soli a vetřeme do pórků. Do alobalu zabalíme společně vždy dva pórky, alobal dobře uzavřeme, aby nevytekla šťáva, a vložíme do předem vyhřáté nízké mísy remosky. Pečeme asi 30 – 35 minut. Podáváme s chlebem nebo s vařenými bramborami omaštěnými máslem.

  • 7.

    Švédské masové kuličky

    Švédské masové kuličky
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 500 g mletého zadního hovězího masa, 8 lžic strouhanky, 1 vejce, trochu strouhaného muškátového oříšku, 500 ml bešamelu, olej na vymazání mísy, sůl, pepř.

    Postup: Mleté maso, vejce, strouhanku, muškátový oříšek, trochu soli a pepře dobře promícháme a ze směsi vypracujeme navlhčenýma rukama kuličky o průměru asi 3 cm. Zakryjeme je a necháme hodinu v chladničce odpočívat. Kuličky potom dáme do nízké remoskové mísy s rozehřátým olejem a po všech stranách je opečeme dohněda. Pak je zalijeme bešamelem, který si připravíme v rendlíku na plotně a ochutíme trochou strouhaného muškátového oříšku, dobře promícháme a ještě krátce povaříme. Podáváme s vařenými bramborami, rýží nebo s knedlíkem.

  • 8.

    Bublanina s jogurtem

    Bublanina s jogurtem
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 400 – 500 g sezonního ovoce (rybíz, borůvky, jahody, pokrájené meruňky aj.), 250 g bílého jogurtu, 100 g práškového cukru, 1 žloutek, trochu vanilinového cukru, 150 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 1 bílek, špetka soli, trochu hrubé mouky.

    Postup: Jogurt, cukr, žloutek a vanilinový cukr utřeme dohladka. Přidáme mouku, prášek do pečiva a nakonec pomalu sníh z bílku. Těsto nalijeme na pečicí papír rozestřený v nízké míse remosky, na těsto poklademe ovoce trochu poprášené hrubou moukou a pečeme asi 40 – 45 minut.

  • 9.

    Kosmatice

    Kosmatice
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 12 květů černého bezu, 2 vejce, 2 – 3 lžíce mléka, 2 – 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce oleje, 2 lžíce másla, sůl.

    Postup: Květy uřízneme i s jemnými stopkami, opláchneme ve studené vodě a usušíme na papírovém ubrousku. Pak je namáčíme do těstíčka připraveného z vajec, mléka, mouky a trochu soli. Květy smažíme na oleji a na másle dozlatova. Podáváme s majonézou ochucenou nasekanou petrželkou nebo jinými bylinkami, bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.

  • 10.

    Zeleninová bramboračka s houbami

    Zeleninová bramboračka s houbami
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 1 l zeleninového vývaru, 4 větší brambory, 150 – 200 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 100 g čerstvých hub nebo 10 g sušených, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička majoránky, několik lístků natě celeru, 2 lžíce oleje nebo másla, sůl, pepř.

    Postup: Pokrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu osmahneme na oleji nebo na másle. Potom zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, přidáme na kostky pokrájené brambory, plátky hub, mírně osolíme a pod pokličkou povaříme doměkka. Pak přidáme drobně nakrájené lístky celeru, trochu pepře, lžičku majoránky a rozetřený česnek se solí. Ještě povaříme a na talíři ozdobíme petrželkou.

  • 11.

    Studená polévka gaspacho

    Studená polévka gaspacho
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 600 g rajčat, 1 středně velká salátová okurka, 1 středně velká cibule, 10 černých oliv, 4 stroužky česneku, 150 ml červeného vína, špetka cukru, 1 lžička sladké mleté papriky, hrst petrželky, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.

    Postup: Spařená oloupaná rajčata pokrájíme. Pokrájíme nadrobno i cibuli a společně promícháme, osolíme, opepříme, nepatrně osladíme a vmícháme víno. Prolisovaný česnek smícháme s mletou paprikou, olejem a po kapkách za stálého šlehání přidáváme do rajčatové směsi. Do polévky přidáme oloupanou a na drobné kostičky nakrájenou okurku, vypeckované a nakrájené olivy a necháme dobře vychladit. Před podáváním posypeme jemně nasekanou petrželkou.

  • 12.

    Kukuřičné lupínky s ovocem a tvarohovým krémem

    Kukuřičné lupínky s ovocem a tvarohovým krémem
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 100 g kukuřičných lupínků (corn flakes), 500 g měkkého tvarohu, 100 ml smetany, 4 – 5 lžic moučkového (nebo hnědého) cukru, 100 – 150 g sezonního ovoce (jahody, hroznové víno, meruňky apod.)

    Postup: Tvaroh utřeme s cukrem, vmícháme smetanu a necháme vychladnout v chladničce. Do pohárů pak vrstvíme střídavě tvarohový krém, kukuřičné lupínky a očištěné, popř. vypeckované a pokrájené ovoce. Poháry podáváme nejen jako letní občerstvení, ale třeba i k snídani.

  • 13.

    Bylinková omáčka na vařenou zeleninu

    Bylinková omáčka na vařenou zeleninu
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 1 hrst petrželky, pažitky, bazalky, kerblíku, 100 ml vývaru, 200 ml kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř.

    Postup: Vývar uvedeme do varu, vmícháme smetanu smíchanou s moukou a na mírném plameni povaříme do zhoustnutí. Pak přidáme omyté a jemně nasekané bylinky, podle chuti osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Podáváme s vařenou zeleninou nebo seitanem či sojovým masem.

  • 14.

    Papriky zapečené se sójou a ovesnými vločkami

    Papriky zapečené se sójou a ovesnými vločkami
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 4 velké papriky, 150 g uvařených sójových bobů, 80 g ovesných vloček, 1 malá mrkev, 1 malá konzerva kukuřice (asi 150 g), 1 červená cibule, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 1 lžička vegety nebo podravky či aromatu, 100 g strouhaného sýra, 400 g rajčatového pyré, olej na vymazání zapékací mísy, sůl, pepř.

    Postup: Ovesné vločky propláchneme vroucí vodou a scedíme je. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme uvařené sójové boby, nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou červenou cibuli, z nálevu scezenou kukuřici, nastrouhaný sýr, vegetu a směs zahustíme ovesnými vločkami. Ještě osolíme a opepříme. Směsí naplníme papriky, které předem zbavíme stopek a jader, a vložíme je do olejem vymazané zapékací mísy, pokapeme rajčatovým pyré a pečeme asi 40 minut. Podle potřeby je nepatrně podléváme vodou nebo vývarem. Podáváme s opečenými nebo jinak upravenými bramborami.

  • 15.

    Bramborák

    Bramborák
    Autor: nakladatelství Vyšehrad

    Suroviny: 800 g syrových brambor, asi 100 ml mléka, 2 vejce, 100 g hladké mouky, 3 – 5 stroužků česneku, 1 lžička majoránky, olej podle potřeby, sůl.

    Postup: Syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme a pokropíme horkým mlékem, aby nezhnědly. Pak vmícháme vejce, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, mírně osolíme a z promíchané směsi vytvoříme placičky, které postupně klademe do horkého oleje a smažíme po obou stranách dozlatova.

    Fotogalerie
    15 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy