Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letní brigády: Letos by vám měly „hodit“ víc. Co si ohlídat, abyste nenaletěli?

  • Autor: ula - 
    7. 6. 2018
    06:15

    Nabídek sezónních brigád je letos více než loni, a to zhruba o 10 až 15 %. Vzhledem k tomu, že na pracovním trhu vládne krize a firmám chybí lidé, zaměstnavatelé nabízí až o 20 % vyšší odměny než minulé léto. Vynikající možnost přivýdělku letos kromě sezónních prací nabízí také záskoky za stálé zaměstnance na dovolené či doplnění chybějící pracovní síly na jinak standardně dlouhodobých pozicích. Nejčastěji nyní firmy poptávají brigádníky do skladu či logistického centra, velmi žádaní jsou také brigádníci na pokladny v supermarketech. Co byste si měli před nástupem na brigádu ohlídat, abyste nenaletěli?

  • 1.Před nástupem si dobře pročtěte a podepište smlouvu

    Nikdy nezačínejte pracovat před podpisem smlouvy. Pokud vám zaměstnavatel říká, že smlouvu podepíšete později, raději to zkuste někde jinde. Ostatně jak upozorňuje Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR: „Zahájení brigády bez smlouvy je nezákonné a riskujete tím, že vám zaměstnavatel následně nevyplatí odpracovanou mzdu.“

    2790832:gallery:true:true

  • 2.Co byste si měli ve smlouvě ohlídat?

    Nejčastějšími typy smluv pro účely brigády jsou dohoda o provedení práce (DPP) a dohoda o pracovní činnosti (DPČ). „Každou smlouvu si před podpisem řádně přečtěte. Důležité jsou přitom body jako místo výkonu práce, druh práce a též sjednaná odměna, která může být hodinová či měsíční. Zásadní je také vědět, za co zodpovídáte, a znát maximální počet hodin, které na tu kterou smlouvu můžete odpracovat,“ dodává Ondřej Wysoglad a varuje před podpisem smlouvy pod nátlakem a bez možnosti řádného prostudování.

    8 věcí, které byste si měli ohlídat

    1. náplň práce
    2. místo výkonu práce
    3. zodpovědnost za majetek/hodnoty společnosti svěřené do užívání
    4. odměna za práci
    5. příplatek za noční službu, práci přes víkend či ve svátek
    6. výplatní termín
    7. maximální počet odpracovaných hodin
    8. daňové úlevy

    Na co si dát pozor na brigádách? Na co si dát pozor na brigádách? | profimedia.cz

     

  • 3.Příplatky si domluvte předem

    Pokud chcete dostat příplatky například za práci přesčas nebo v noci, musíte si je zajistit dopředu a smluvně. Při práci na DPP nebo DPČ, které jsou pro brigády typické, totiž zaměstnavatel automaticky nemá povinnost příplatky vyplácet.

    Pozor si dejte také na dodržování termínu výplaty, který by měl být uveden ve smlouvě. Pokud ho firma nedodrží a nevyplatí vám odměnu za vykonanou práci včas, můžete se obrátit na Oblastní inspektorát práce pro daný kraj a v případě nutnosti celou věc řešit právně prostřednictvím advokáta, který zaměstnavateli pošle tzv. předžalobní výzvu a následně může k soudu podat žalobu na zaplacení dlužné částky.

    Na co si dát pozor na brigádách? Na co si dát pozor na brigádách? | Profimedia.cz

  • 4.Pozor na dopravní výlohy

    Ohlídejte si i místo výkonu práce, které by mělo být uvedeno ve smlouvě. Jinak se vám totiž může stát, že vás nadřízený bude posílat jinam, než jste čekali, aniž by vám proplatil dopravu či čas strávený cestováním. Ať už v takovém případě jezdíte hromadnou dopravou nebo autem, může se vám celá brigáda značně prodražit.

    Na co si dát pozor na brigádách? Na co si dát pozor na brigádách? | Profimedia.cz

  • 5.Pracovní vybavení by měl zajistit zaměstnavatel

    V situaci, kdy k výkonu práce potřebujete například pracovní úbor, nářadí, firemní telefon nebo auto, je zaměstnavatel povinen vám toto pracovní vybavení zajistit, případně využití vašich soukromých prostředků finančně kompenzovat. Ke koupi vlastního vybavení k práci vás nesmí nutit. „Pokud zaměstnavatel chce, aby pracovník k výkonu zaměstnání využíval své vlastní pracovní prostředky, záleží pouze na jejich vzájemné dohodě. Přesný výčet i specifikace soukromého vybavení, které budete v práci používat, by pak měly být uvedeny v dohodě, či v interním předpisu zaměstnavatele,“ říká Wysoglad.

    Na co si dát pozor na brigádách? Na co si dát pozor na brigádách? | Profimedia.cz

  • 6.Pohlídejte si povinnost odvodů na zdravotní a sociální

    Při krátkodobé brigádě, za kterou dostanete odměnu do 10 000 Kč za měsíc, je nejvýhodnější podepsat dohodu o provedení práce (DPP). Na jejím základě můžete pracovat maximálně 300 hodin v kalendářním roce u jednoho zaměstnavatele. V případě, že u jednoho zaměstnavatele podepíšete více dohod o provedení práce, což zákon připouští, pak se počet odpracovaných hodin sčítá (nemůžete tedy na dvě dohody odpracovat celkem 600 hodin, ale pouze 300).

    Sběr nejrůznějšího ovoce je oblíbenou zahraniční brigádou. Než ale vycestujete, zjistěte si, co vás opravdu na místě čeká. Sběr nejrůznějšího ovoce je oblíbenou zahraniční brigádou. Než ale vycestujete, zjistěte si, co vás opravdu na místě čeká. | profimedia.cz

  • 7.Proč je výhodná dohoda o provedení práce?

    DPP je výhodná především proto, že nepřijdete o peníze, které by jinak zaměstnavatel odváděl na zdravotní a sociální pojištění. To ovšem nemusíte platit pouze tehdy, pokud za vás tyto odvody platí stát. V opačném případě jste tzv. osobou bez zdanitelných příjmů a pojištění si musíte zaplatit.

    „Přesáhnete-li pak v rámci DPP zákonem stanovený počet hodin, případně pokud je dohoda o provedení práce sjednána na větší počet odpracovaný hodin, může být dohoda považována za neplatnou, čímž ztrácíte jistotu na vyplacení vaší odměny,“ říká ředitel Adecco ČR. Výši odpracovaných hodin si raději hlídejte sami, jako podklad můžete použít evidenci odchodů a příchodů, kterou by měl zaměstnavatel vést.

    Prodej zmrzliny je oblíbenou letní brigádou. Prodej zmrzliny je oblíbenou letní brigádou. | profimedia.cz

  • 8.V čem je lepší dohoda o pracovní činnosti?

    Dohoda o pracovní činnosti (DPČ) je méně výhodnou variantou, protože se z ní platí odvody na pojištění, o které se vám sníží výplata. To neplatí jen v případě DPČ s odměnou nižší než 2 500 korun za měsíc, ze které se pojištění neodečítá. Na dohodu o pracovní činnost můžete pracovat maximálně 20 hodin týdně.

    Ondřej Wysoglad doporučuje DPP pro krátkodobou spolupráci, například pro časově omezené letní brigády, a DPČ pro spolupráci dlouhodobější. Nárok na dovolenou ale nebudete mít ani v jednom případě.

    Na co si dát pozor na brigádách? Na co si dát pozor na brigádách? | scom

  • 9. Kdy je potřeba platit daně?

    Při práci na DPP či DPČ sice nemusíte platit daň z příjmu, zaměstnavatel za vás ale musí formou záloh odvádět tzv. srážkovou daň ve výši 15 %. „Abyste zásadně snížili odvody záloh na daň z příjmů, přihlaste se zaměstnavateli k podpisu tak zvaného prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, kterému se lidově říká růžový papír. Zajistíte si tak slevu, na niž máte ze zákona nárok,“ radí ředitel personální agentury. Toto daňové zvýhodnění můžete uplatnit jen u jednoho zaměstnavatele.

    Letos dostanou brigádníci více peněz Letos dostanou brigádníci více peněz | scom

  • 10.Nabídky práce snů z domova jsou většinou podvod

    Našli jste až příliš dobře vypadající nabídku práce z pohodlí domova za slušné peníze? Raději si takovou firmu proklepněte na internetu, polovina takových nabídek totiž zavání podvodem. „Práce z domova zní vždy dobře, jelikož pracujete v klidu doma, máte flexibilní pracovní dobu a nikdo vás nekontroluje. U takových nabídek je však dopředu nutné prověřit, zda nejde o podvodný inzerát, přičemž dnes je díky internetu možné ověřit si reference dané společnosti, která práci z domu nabízí,“ uvádí Wysoglad.

    Zpozornět byste měli především, pokud inzerát slibuje skvělou práci za vysokou odměnu, ale to vše jen když zaplatíte určitý vstupní poplatek, zpravidla ve výši 500–1 000 korun za administrativní náklady. Práce snů vás v takovém případě rozhodně nečeká a zaplacením poplatku vyhodíte peníze oknem.

    Na co si dát pozor na brigádách? Na co si dát pozor na brigádách? | scom

  • 11.Při zranění se nenechte odbýt

    V případě pracovního úrazu zákon kromě stálých zaměstnanců chrání i brigádníky. Když se vám tedy na pracovišti stane úraz, je potřeba ho ihned nahlásit zaměstnavateli a zapsat do knihy úrazů. Poté navštivte lékaře a potvrzení o vyšetření předejte zaměstnavateli.

    „V případě pracovního úrazu vždy trvejte na dodržení správného postupu o jeho evidenci, která vám následně vytvoří dobré podmínky pro uplatnění případného nároku na náhradu škody, jež vám v souvislosti s ním vznikne,“ uvádí Ondřej Wysoglad.  V případě závažného zranění vám navíc musí zaměstnavatel poskytovat náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku po celou dobu léčení. Pokud zranění povede k trvalým následkům, máte také nárok na odškodné.

    Poptávka je i administrativě Poptávka je i administrativě | Profimedia

  • 12.Zahraniční brigádu už byste měli mít pomalu zajištěnou

    Uvažujete-li o letní brigádě v zahraničí, je nejvyšší čas si nějakou domluvit. Pracovní agentury vám vše usnadní a ušetří spoustu času, buďte ale opatrní při jejich výběru. „Agenturu nebo společnost zajišťující práci v zahraničí si pořádně prověřte. Za zprostředkování práce od vás žádná z nich nesmí chtít poplatek, získávají je totiž přímo od zaměstnavatelů, kterým zajišťují pracovníky. Doporučuji také zjistit si, zdali má agentura vůbec povolení ke zprostředkování práce v zahraničí od ministerstva práce a sociální věcí,“ upozorňuje Ondřej Wysoglad a dodává, že špatně vybraná agentura by vás mohla nechat v cizině bez pomoci. Podezřele lákavé nabídky radši pečlivě prověřujte.

    Brigádu lze nalézt i v oboru Brigádu lze nalézt i v oboru | Profimedia

Zobrazit celou diskusi