Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Až do roku 1996 žily v Irsku hůř než otrokyně. Teď se prezident ženám omluvil

Autor: base - 
6. června 2018
16:11

Michael D. Higgins, irský prezident, se omluvil tisícům žen, které byly nuceny pracovat za otrockých podmínek téměř od narození v místních Magdalenských prádelnách. Stovky lidí se sešly v Dublinu, aby přivítaly ženy, které přežily. Bylo to poprvé, kdy se shromáždily v rodném městě včetně těch, které emigrovaly do Anglie, USA nebo Austrálie. Informoval o tom web BBC.

Atmosféra byla velice emotivní, přijelo 220 žen s rodinami a lidé je příjemně přivítali. Většina žen nikdy nepomyslela, že přijde právě den, jako byl tento. „V uplynulých letech bylo ticho prolomeno a všichni jste pomohli vnést světlo do velmi tmavých koutů naší společné minulosti,“ řekl prezident Higgins.

Theresa Ryanová prožila své dětství v prádelně v Limericku. „Byly mi 3 nebo 4 roky, když mě dali do prádelny. Změnili mi jméno, datum narození, celé mé dětství bylo pryč,“ říká Ryanová.

Mairie O’Conolough strávila v Magdalenské prádelně pět let. Říká, že je těžké odpustit lidem, kteří ji tam dostali. „Bylo to jako vězení. Doufám, že žádné dítě, dívka či miminko si nikdy neprojdou tím, čím jsme si prošly my.“

Akci uspořádala skupina Dublin Honors Magdalenes. Cílem bylo spojit ženy, které strávily čas v těchto institucích, a také shromáždit názory na to, jak by si měly Magdalenské prádelny pamatovat budoucí generace.

Co byly Magdalenské prádelny?

Magdalenské prádelny byly katolické provozovny, kde bylo mezi lety 1922 a 1996 kolem 10 000 žen a dívek donuceno vykonávat neplacenou ruční práci.

Originální název byl Magdalenské azylové domy. První z nich byl otevřen v Dublinu v roce 1765 pro protestantské dívky. Později se azyly pod správou katolické církve rozšířily o svobodné matky, ženy, které měly problémy s učením, a také o zneužívané dívky.

Mezi rokem 1922 a 1996 bylo v Irsku celkem 10 prádelen. Ženy byly zavřeny za zamčenými dveřmi a po přijetí nemohly budovu opustit. I přes to, že prádelny vydělávaly, ženy nedostávaly žádnou mzdu.

V roce 1993 byl nalezen v klášterních prostorách jedné z prádelen hromadný hrob, kde leželo 155 mrtvol.

Poslední Magdalenský azyl ve Waterfordu byl uzavřen v roce 1996. Kongregace, které vedly azyly, byly sestry z různých náboženských charit.

V roce 2013 se zjistilo, že Irsko se přímo podílelo na jejich uvěznění. Předseda vlády Enda Kenny se tehdy omluvil všem ženám jménem celého státu.

Zobrazit celou diskusi